Kraftig höjning av bygdemedel för att kompensera ortsbor för vindkraft föreslås

STRÖMSUND(JT) Vindkraftcentrum, som drivs av Strömsunds kommun och finansieras av Energimyndigheten, har skickat ett förslag till regeringen om att höja ersättningen till berörda lokala orter.

Publicerad

Förslaget har även skickats till de 80 kommuner som står inför storskalig utbyggnad av vindkraft. Vindkraftcentrum skriver att regeringen skulle kunna ta initiativ till en dialog med vindkraftbranschen, där en frivillig överenskommelse kan göras gällande en höjning av bygdepengen. Detta för att kompensera för de berörda lokalbors känsla av “intrång i livsmiljöer”. Som jämförelse nämns våra grannländer där kompensationen ligger 10-20 gånger högre.

– Vår tanke är att det ska vara fortsatt möjligt att bygga vindkraft, och då behöver rikspolitiken och kommunpolitiken komma med nya grepp och fundera på hur man ska ha det helt enkelt. Men det hänger på att branschen hakar på, menar Torbjörn Laxvik, projektledare på Vindkraftcentrum och tillägger:

– Vitsen är egentligen att det inte ska behövas någon lagstiftning för att genomföra den här höjningen av ersättningen. Det räcker med en frivillig överenskommelse.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS