Kraftig höjning av bygdemedel för att kompensera ortsbor för vindkraft föreslås

STRÖMSUND(JT) Vindkraftcentrum, som drivs av Strömsunds kommun och finansieras av Energimyndigheten, har skickat ett förslag till regeringen om att höja ersättningen till berörda lokala orter.

Publicerad

Förslaget har även skickats till de 80 kommuner som står inför storskalig utbyggnad av vindkraft. Vindkraftcentrum skriver att regeringen skulle kunna ta initiativ till en dialog med vindkraftbranschen, där en frivillig överenskommelse kan göras gällande en höjning av bygdepengen. Detta för att kompensera för de berörda lokalbors känsla av “intrång i livsmiljöer”. Som jämförelse nämns våra grannländer där kompensationen ligger 10-20 gånger högre.

– Vår tanke är att det ska vara fortsatt möjligt att bygga vindkraft, och då behöver rikspolitiken och kommunpolitiken komma med nya grepp och fundera på hur man ska ha det helt enkelt. Men det hänger på att branschen hakar på, menar Torbjörn Laxvik, projektledare på Vindkraftcentrum och tillägger:

– Vitsen är egentligen att det inte ska behövas någon lagstiftning för att genomföra den här höjningen av ersättningen. Det räcker med en frivillig överenskommelse.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS