Nathalie Valmbäck och Mattias Ljus, driver Strömsunds Kulturspelsförening tillsammans med fyra andra som ingår i styrelsen.
Nathalie Valmbäck och Mattias Ljus, driver Strömsunds Kulturspelsförening tillsammans med fyra andra som ingår i styrelsen.

Spelförening satsar stort i Strömsund

En samlingsplats för folk som inte har någon plats att gå till har öppnat i Strömsund. Det är Strömsunds Kulturspelsförening som har tagit över Tygaffärn´s lokaler och satsar stort för att skapa verksamhet för unga och gamla.

Publicerad

Samlingsplats ska ge glädje till unga och gamla i Strömsund

– Föreningen startades för fem år sedan och vi har hållit på med spel- och hobbyverksamhet i tre år, berättar Mattias Ljus som tidigare var ordförande i föreningen.

När JT besöker föreningen arbetar styrelsen med den nya ordföranden Nathalie Valmbäck för fullt med att få ordning på alla rum inklusive bottenvåningen. Det ska ges möjligheter till umgänge i varje hörn.

– Vi konkurrerar inte med andra föreningar som har andra verksamheter, bollsport är t ex något som vi inte har. Här ska man kunna umgås och ta det lugnt. Ett ställe att flyga runt i och vara fri, säger Nathalie och syftar på den gröna korpen som är kännetecknet för föreningen med hemsidan greenraven.se. I lokalen en bredd av olika aktiviteter och är det någon som har en idé så är det bara att göra, berättar Nathalie

– Strömsund måste satsa på det som finns här och få unga vuxna att stanna kvar på orten och inte vilja flytta härifrån. Vi måste bromsa utflyttningen från Strömsund och se till att det blir meningsfull fritid. Så länge du har barnasinnet kvar så finns det saker att göra här i föreningen, säger Mattias.

I lokalen finns möjligheter till vanliga ”gammaldags” spel men också en TV-skärm som kan användas för virtuella äventyr.

– Vi är nog den sista generationen som har ett ben i det gamla men som också är inväxta i den digitala världen, säger Mattias.

Dynamiskt inomhusskytte förbereds på nedre våningen, där det också ryms ett syrum, en ”Cos Play-verkstad”, vilket innebär tillverkning av rollspelskläder.

Nathalie ser fram emot att besökarna ska kunna skapa sina egna karaktärer och berättar om planerna att göra ett spökrum på nedre planen och försöka få till nåt riktigt läskigt inför Halloween.

– Men här uppe vill vi att det ska kännas som ett vardagsrum. Det har varit lätt att få tag i stora hörnsoffor, säger hon.

Och ja, det är gott om soffgrupper, bord och fåtöljer att umgås vid också i coronatider. Lokalhyran tänker föreningen ska klaras genom att ta ut en månadsavgift, just nu ett specialerbjudande på 100 kronor. Avgiften gäller stammisar och de som använder spel och annat som bjuds. Allt sköts av ideella krafter och styrelsen som består av sex personer. Det väntar rollspel, drakar och demoner, kortspel, brädspel, dataspel, skytte, figurspelet Warhammer, serietidningar och böcker. I bokhyllan samsas Iliaden med vampyrromanerna Twilight. Om en besökare har hund är den också välkommen, förutsatt att den är kopplad och snäll.

– Jag hoppas att äldre också kan hitta hit, här kan någon bli en extra mormor till ett barn som har sin egen mormor eller farmor långt borta. Vi uppmanar till det sociala samspelet, säger Nathalie.

När lokalen öppnades i lördags var det många som ville se vad som dolde sig bakom de täckta fönstren. Tre veckor efter att Kulturspelsföreningen fick nyckel till lokalen kunde de efter hårt jobb öppna lokalen. Styrelsen kommer att turas om att hålla generösa öppettider mellan 8 – 22 .

– Hit kan skolelever komma när de har slutat skolan. Vi kan ge läxhjälp om någon vill. Någon sorts tilltugg och kanske mackor kommer att finnas också.

Föreningen har stöd från Studiefrämjandet och Sverok (Spelhobbyförbundet). Sponsorer efterlyses liksom fler aktivitetsledare.

Ingenting verkar omöjligt för Strömsunds Kulturspelsförening - alla är välkomna.

Powered by Labrador CMS