Saga-Li och Bianca ordnade tipsrunda i Strömsund för kvinnors hälsa

I lördags stod två härliga tjejer från Hjalmar Strömerskolan vid paviljongen utanför Coop. De hade anordnat en tipsrunda runt byn med syftet att samla in pengar till hjälporganisationen Läkare utan gränser.

Publicerad

Med sig hade de sin lärare Marina Wahlström som hjälpt dem med idén. Saga-Li Ehnberg Ahola och Bianca Jonsson går tredje, det vill säga sista året, på samhällsvetenskapliga programmet på Hjalmar Strömerskolan och ska ta studenten till våren. Det var de som arrangerade tipsrundan och de berättar:

–Den som vill delta betalar en summa på 20 kronor. Efter det får de ett papper med tio butiker som de ska gå till. Vid varje finns en fråga angående kvinnors hälsa. De svarar på alla frågor, skriver namn samt telefonnummer och lämnar pappret till oss. När alla som vill har deltagit lottar vi ut priser.

På prisbordet fanns sammanlagt 16 priser, man kunde ha turen att vinna. Bland priserna fanns det tre fruktkorgar, kläder, en bok, flera presentkorgar med fina ljus och blommor och annat som affärer i Strömsund varit med att sponsra. Däremot var inte vädret på Biancas och Saga-Lis sida, det var kallt och blåsigt. Men trots vädret gick allt bra ändå.

–Först tänkte vi ha så att de som hade alla rätt på frågorna skulle vinna. Men sedan ångrade vi oss och tänkte att det lockar mer folk om man vet att alla har chans till vinst. Det ska vara som på ett chokladhjul, alla ska få chansen Det blir roligare så! säger tjejerna.

Den längsta sträckan från Coop var till Lek och Present och Ö Bua, så den var lagom lång och tog inte för lång tid.

–Vi har satt ett mål på att tjäna ihop 2 500 kr till Läkare utan gränser, men om det blir mer än så blir vi självklart jätteglada. I så fall har vi hjälpt till ännu mer och det hade varit fantastiskt.

–Just nu tar vi en kurs som vi kallar humhum, den heter egentligen ”humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering”. Läkare utan gränser jobbar ständigt för att kunna ge medicinsk vård i akuta kriser och har många medlemmar som har egen erfarenhet från humanitärt arbete. Just nu har de ett projekt anpassat för skolungdomar och det var därifrån vi fick idén. På deras hemsida finns det jättemycket information om kvinnors hälsa och från den informationen formade vi tio stycken frågor.

De två tjejerna har aldrig gjort något liknande förut, det här var nytt för dem. När de gick i nian brukade de stå på byn och sälja saker till sin klasskassa men nu gick alla pengar till välgörenhet. Deras första tanke var spinning men det var tur att de inte valde det. då man helst inte ska vara på gymmen just nu på grund av risk för smittspridning. Så Biancas och Saga-Lis val av aktivitet var väldigt praktiskt och bra.

Vad deltagarna tyckte var bra med detta, var för det första att det var coronavänligt eftersom man höll till utomhus. För det andra att man rörde på sig samtidigt som man hjälpte kvinnors hälsa och dessutom kunde få en vinst själv, bara av att man betalade 20 kronor. Det var en väldigt bra summa med tanke på hur fina priser de fixat.

INGRID PÅLSSON

Powered by Labrador CMS