Växlande väder, snö på fjälltopparna och isande vindar blev avslutningen på årets säsong. Då fann också Lars från Löddeköpinge på plats och bjöd som alltid på spettekaka.
Växlande väder, snö på fjälltopparna och isande vindar blev avslutningen på årets säsong. Då fann också Lars från Löddeköpinge på plats och bjöd som alltid på spettekaka.

Rekord för Vildmarksvägen

Rekordstort antal fordon kunde räknas in när Vildmarksvägen över Stekenjokk stängdes den 15 oktober. Vägen öppnas den 6 juni varje år efter ihärdig plogning på ömse sidor av länsgränsen. Närmare 45 000 fordon har i år tagit vägen, vilket är en ökning med närmare 50 % från 2019. Nu väntar Guldgalan där Vildmarksvägen nominerats till ”Årets Turismföretagare”.

Publicerad

– Det känns otroligt roligt och en aning otippat att Vildmarksvägen nominerats och att juryn tagit modet att gå lite utanför och nominerat en reseanledning eller produkt till ”Årets Turismföretagare”. Naturligtvis beror den enorma ökningen bland annat på att vi svenskar har hemestrat och svemestrat den här sommaren. Men vi vill ju också tro att det beror på den långsiktiga strategiska marknadsföring vi haft och har tillsammans med näringen och Vilhelmina kommun, säger Anna Gillgren, turismstrateg i Strömsunds kommun.

Det har slagits besöksrekord längs Vildmarksvägen och har tidvis har det varit svårt att boka boende framför allt i Frostviken. Nu ska det bli en genomgång av vad som kräver förbättringar, bland annat i förhållande till rennäringen, men också hur sophanteringen ska hanteras.

Motiveringen till Guldgalan lyder:

”Vildmarksvägen – som att fjällvandra på hjul”:

Vildmarksvägen erbjuder känslan av att kunna fjällvandra med bil genom en till synes gränslös vildmarksland sedan 1980-talet. En lättillgänglig upplevelse som annars kräver både erfarenhet och fysisk förmåga, genom ett landskap som formats av att vara ett samiskt kulturlandskap. Tack vare en medveten och uthållig produktutveckling och marknadsföring inklusive satsning på besöksservice med turismföretagarna längs vägen har besöksantalet stadigt växt till rekordnivåer under de exklusiva sommarmånader då vägen är öppen.

Den 5 november delar Jämtland Härjedalen Turism ut priset ”Årets turismföretagare” tillsammans med Visita och ETOUR. Övriga nominerade är i kategorin är Hotell Klövsjö Fjäll och Destination Lofsdalen.

Powered by Labrador CMS