Den stora hästen Cantab G.T. och den lilla ponnyn Mr Winchester hanteras med van hand av Linnéa.
Den stora hästen Cantab G.T. och den lilla ponnyn Mr Winchester hanteras med van hand av Linnéa.

Linnéa framgångsrik 15 åring från Alavattnet

Från Boden till Eskilstuna har Linnéa Edler-Pålsson rest med sin framgångsrika shetlandsponny Mr Winchester. Nu börjar den unga kusken bli för gammal för hästen. Linnéa har fyllt 15 och vid årets slut är det sluttävlat i ponnytrav och det blir dags att köra en stor häst. I år har det blivit fyra starter och flera segrar för kusk och ponny.

Publicerad

Sadlar hon om till stora hästar

– Mr Winchester blir sur om han inte vinner. I Dannero för några veckor sedan startade vi nästan längst bak i loppet, men vi vann ändå. Mr Winchester vill vinna och om han inte gör det ställer han sig längst bak i boxen och vänder sig om och vill inte titta på mig. Får han inte defilera blir han sur. Han är som en diva och vill vara i fokus. På en tävling där det inte fanns någon publik på grund av corona vann han och fick täcke och segerkrans på banan. Då var han nöjd, det har varit många placeringar, berättar Linnéa.

I 15 veckor under våren har Linnéa och hennes tränare, mamma Madeleine Pålsson, varje vecka åkt till Sundsvall, 50 mil tur och retur. Linnéa Edler-Pålsson klarade att ta licens för att få köra stor häst.

– Av 15 lopp skulle 10 vara godkända, det var också teoriprov. Jag körde med min nya häst Cantab G.T. Det är också en rolig häst, han vill springa! Jag fick ledigt sista halvtimmen från skolan, för att hinna till proven och så kunde jag göra skoluppgifter i bilen. Det handlar bara om att planera och varva trav med pluggning, säger Linnéa.

– Proven gjordes på ”Hästsportens folkhögskola” i Sundsvall, kompletterar Linnéas mamma Madeleine Pålsson.

Den första januari 2021 kan licensen börja användas.

– Det blir en livsstil när man håller på med hästar. Hela familjen är engagerad. Semester för oss är t ex när vi åker till Elitloppet eller någon annan tävling och samtidigt passar på att se oss runt. Jag själv tog min licens på Hotings travbana. Då var det många som gjorde det där. Trav har alltid varit stort här i trakten, jag har sett uppgifter om trav på is i Alanäs 1908, berättar Madeleine.

På familjegården i Alavattnet bor det för närvarande 14 hästar som tränas eller som är på rehab. Men vad ska hända med Mr Winchester, Linnéas trogna hästkompis? Ekipaget som vunnit SM och dessutom satt rekord.

– Jag ska försöka hitta någon kusk eller ryttare som kan hantera honom och som är mellan 8 och 15 år. Vi kan också ha honom som avelshingst, säger Linnéa.

Hästar ska tränas och tas in från beteshagen. Grunden ska läggas till flera segrar det här sista året med den lilla framgångsrika ponnyn. Den nya stora hästen Cantab placeras i stallet.

– Han måste lugna ner sig lite innan jag tar ut honom. Först ska Mr Winchester och jag bada, säger en målmedveten och trygg hästtjej.

Jobbet ska göras. Hon vet precis vad hon vill i framtiden.

– Jag ska arbeta med hästar!

Powered by Labrador CMS