Zuzanna Aniskiewicz och Tindra Johansson i årskurs nio på Vattudalsskolan i Strömsund komponerade den godaste grytan som nu fått namnet ”Zuzi och Tindras vildsvinsgryta”.
Zuzanna Aniskiewicz och Tindra Johansson i årskurs nio på Vattudalsskolan i Strömsund komponerade den godaste grytan som nu fått namnet ”Zuzi och Tindras vildsvinsgryta”.

Elever bjöd på mustig vildsvinsgryta i påsk

Elever i årskurs nio på Vattudalsskolan i Strömsund fick ett ovanligt uppdrag av kocken Kristian Thalin och Anna-Lena Westerlund, lärare i hem-och konsumentkunskap. De skulle komponera en egen gryta med vildsvin som huvudingrediens.

Publicerad

Inför lektionen fick de ett antal olika ingredienser att använda till uppgiften. På påskdagen skulle kommunens boende få en festlig middag tillagad av eleverna.

– Vi gick tillsammans igenom vilka smaker som kan passa till vildsvin och sedan fick de experimentera. De skrev upp alla ingredienser och steg på ett papper och var väldigt noggranna med uppgiften. De var fokuserade och duktiga och jag är så stolt över dem, säger Anna-Lena Westerlund.

De sju eleverna gjorde tre helt olika grytor som Anna-Lena och personalen på Vattudalsköket provsmakade i sann Mästerkocks-anda. 

– Eleverna fick trolla av de ingredienser de hade och gick från idé till färdig rätt på mycket kort tid. Alla grytor var goda och hade sin charm, de gjorde ett fantastiskt bra jobb och det känns värdefullt att eleverna får vara med och påverka maten, säger Kristian Thalin.

Efter juryns omröstning stod det klart att Zuzanna Aniskiewicz och Tindra Johansson komponerat den vinnande grytan. Deras rätt, Zuzi och Tindras vildsvinsgryta, ska nu serveras på kommunens boenden som en extra festlig middag på påskdagen. Tjejerna tycker att utmaningen har varit rolig.

– Det var kul att få göra grytan och att de boende ska få äta det som vi har lagat. Vi valde att göra den gräddig med mycket smak av timjan och vitlök, säger de.

Powered by Labrador CMS