Bortskänkt bönehus delar Yxskaftkälen i två läger

Många i byn var engagerade i det gamla bönehuset i Yxskaftkälen som tillhörde lutherska missionskretsen och senare EFS. Vartefter som människorna blev gamla, flyttade till äldreboende så krympte verksamheten. Två medlemmar, ordförande Birgitta Höglund och hennes dotter Josefin beslutade sig för att skänka bort huset till sonen/brodern Arvid. Bönehuset blev en familjeangelägenhet som väckt starka känslor i Yxskaftkälen.

Publicerad

– Det är tre medlemmar, men en är väldigt gammal. Nej, vi övervägde inte att behålla huset. Det finns en gräns för vad man klarar av. Den enda lösningen var att någon tar över el och så. Det finns varken vatten eller avlopp, huset är bara ett skal nu, säger Birgitta Höglund.

– Det kommer fortfarande att vara ett bönhus. Ingen har besökt oss, inte någon har lagt en krona i kollekten. Jag driver det för att det är kul. Så länge det kommer besökare så håller jag på. När det givits bort, då börjar man reagera i stället för att se att det är kul. Jag tror att det är avundsjuka eller vad det kan vara. De ser inte fördelarna. Det här är en positiv lösning. Huset överlever och byn får en ny invånare. Nya fönster är på gång! Jag behöver inte dras med försäkring utan kan koncentrera mig på gudstjänsterna, säger Birgitta och tillägger att yngre i byn är glada för att Arvid ska flytta in.

I gåvobrevet till den nya ägaren framgår att EFS ska ha tillgång till kyrkolokalen i 10 år.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS