Brun soptunne med fack för särskild papperspåse
Brun soptunne med fack för särskild papperspåse

Separerat matavfall kräver nya investeringar i Strömsund

STRÖMSUND (JT) Hur kommunens matavfall hanteras kommer att bli föremål för förändring när det sk Avfallspaketet med EU-direktiv träder i kraft. Redan har bestämmelser anpassats som gäller materialåtervinning med krav på bygg- och rivningsavfall och åtgärder som förebygger avfall. Regeringen har dock meddelat att reglerna för insamling av ”visst avfall”, dvs matavfall, kommer att senareläggas.

Publicerad

Kan höja soptaxan

– Vi planerar naturligtvis men vi vet i dagsläget inte när det blir ett krav. Vi lever i ett vakuum, men vi har förslag på hur det kan ordnas. Det kommer att bli ett brunt kärl för matavfallet bredvid det vanliga gröna. Det krävs också två nya sopbilar med två fack. Tanken är att leasa sopbilarna, vi behöver ha en i Frostviken också. Just nu körs två bilar, en heltid och den i Frostviken på 40 %. Investeringsmedel behövs för en byggnad att mellanlagra matavfallet i, containrar att frakta osv, säger Helen Löfgren-Larsson, chef för Strömsunds AVA-enhet. 

– Vårt förslag är att det ska vara en miljöstyrande taxa. Det ska vara billigare att göra rätt och sortera ut avfallet. Vill man inte blir det dyrare, men ingenting är presenterat för politiken ännu. Det blir kommunfullmäktige som ska ta beslutet om ny taxa, uppger Helen Löfgren-Larsson.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS