Brun soptunne med fack för särskild papperspåse

Separerat matavfall kräver nya investeringar i Strömsund

STRÖMSUND (JT) Hur kommunens matavfall hanteras kommer att bli föremål för förändring när det sk Avfallspaketet med EU-direktiv träder i kraft. Redan har bestämmelser anpassats som gäller materialåtervinning med krav på bygg- och rivningsavfall och åtgärder som förebygger avfall. Regeringen har dock meddelat att reglerna för insamling av ”visst avfall”, dvs matavfall, kommer att senareläggas.

Kan höja soptaxan

– Vi planerar naturligtvis men vi vet i dagsläget inte när det blir ett krav. Vi lever i ett vakuum, men vi har förslag på hur det kan ordnas. Det kommer att bli ett brunt kärl för matavfallet bredvid det vanliga gröna. Det krävs också två nya sopbilar med två fack. Tanken är att leasa sopbilarna, vi behöver ha en i Frostviken också. Just nu körs två bilar, en heltid och den i Frostviken på 40 %. Investeringsmedel behövs för en byggnad att mellanlagra matavfallet i, containrar att frakta osv, säger Helen Löfgren-Larsson, chef för Strömsunds AVA-enhet. 

– Vårt förslag är att det ska vara en miljöstyrande taxa. Det ska vara billigare att göra rätt och sortera ut avfallet. Vill man inte blir det dyrare, men ingenting är presenterat för politiken ännu. Det blir kommunfullmäktige som ska ta beslutet om ny taxa, uppger Helen Löfgren-Larsson.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Digital 1 månad

65 kr

Köp nu

Digitalt 24 timmar

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS