Lyckad björnjakt för jägarna i Gålvattenbergets jaktlag.
Lyckad björnjakt för jägarna i Gålvattenbergets jaktlag.

Björnjakten i full gång – kvoten snart fylld

Det blev en samordnad jakt med flera jaktlag, när Morgan Lagerqvist, en gästjägare hos Gålvattenbergets jaktlag, fick skjuta den första björnen i området. I jaktlaget ingick också Silsjönäs egen mästerkock Emilia Nilsson.

Publicerad

39 björnar fällts har

– Jag har jagat björn i flera år, och nu var det särskilt roligt att Morgan fick skjuta en eftersom han varit med förut men aldrig fått skjuta. Det var en liten björn på 50-60 kilo. Det är sån spänning när man jagar, man får en rejäl adrenalinkick samtidigt som det ger lugn att vara ute i naturen. I dag var det bra också gjort av hundarna, säger Emilia.

Klockan 06.15 den 24 augusti fanns det 27 björnar kvar att fälla inom område 1 (söder om Europaväg 14) varav 10 inom område 1 b, och inom område 2 (norr om Europaväg 14) 38 björnar varav 9 inom område 2 b. Sammanlagt t o m måndag morgon hade 46 björnar fällts i Jämtland av den tilldelade kvoten på 100 björnar.

Under skyddsjakt har 39 björnar fällts. Det finns åsikter om att dessa ska räknas in i kvoten med 100 björnar, men det har inte inkommit som en överklagan till Länsstyrelsen och framkom när jakten redan beslutats.

– Det blir ett medskick inför björnjakten nästan år, säger Moa Walldén, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Powered by Labrador CMS