Utställningens största verk
Utställningens största verk

14-åriga Lina ställer ut sin konst i Strömsund

Ännu en konstnär i Strömsund visar sin talang och har sin allra första vernissage. Lina Liljefjäll visar vad hon kan och passar på höstlovet under två dagar. Hon går i åttan och är 14 år, sensationellt mogen med färg och form. Helt självlärd tar hon för sig av dukar och akryl, men visar också vad hon kan genom att måla digitalt.

Publicerad

– Jag har inspirerats av Bob Ross och Mathias Kärnlund, och har följt dem på Youtube och googlat. Nu ställer jag ut och hoppas få ihop så mycket att jag kan köpa en häst, säger den unga konstnären.

Om allt blir sålt kan det ge 21 000 kronor, inte tillräckligt för hästen som just nu är i sikte för den kostar sisådär 85-90 000. Mamma Tina sponsrar med färg och penslar och pappa Niclas med dukar, så vem vet – kanske fyller de på hästkassan också.

– Vi har börjat kolla lite på hästar och den jag tittar på heter Donya. Mat till hästen? Jag får fortsätta att måla, säger Lina glatt.

Det går undan vid staffliet, en färsk målning blev klar precis före vernissagen i Grand Hotell i Strömsund. Liksom Mathias Kärnlund med rötter i Strömsund började Lina måla när hon var väldigt ung. Akryl blev det i 10-11 årsåldern och innan dess var det mest teckning som gällde.

– Hon har ritat sedan hon var liten, och jag minns när hon gick på förskolan och vi var på utvecklingssamtal och läraren visade på vad barnen målat och sa att ”här är Linas, det märks”. Hon hade alla detaljerna med på humlan som hon målat, berättar Tina Liljefjäll.

– Och när de andra barnen ritade streckgubbar, då ritade Lina Musse Pigg, tillägger en stolt pappa.

– Jag brukar måla ute när det är fint väder, och ibland målar jag efter en bild som jag tagit. En hund har jag målat på beställning, men porträtt är jag dålig på. Men det ska jag lära mig till nästa år, säger en beslutsam Lina.

Det verkar enkelt och självklart. Hennes naturbilder har tillkommit både av egen inspiration som märks mest i färgerna men också av det naturliga ljuset. Det är säkerligen ett namn att lägga på minnet. Lina Liljefjäll tänker inte ge upp sitt konstnärskap trots att det förmodligen kommer att stå en egen häst nånstans i Strömsund nästa år. På Instagram under namnet space­_bush går det att följa Linas måleri.

Powered by Labrador CMS