Felet inte funnet efter helgens strömavbrott i Strömsund

STRÖMSUND (JT) Strömavbrottet i Strömsundstrakten, natten till lördagen, åtgärdades sig själv. På lördagsförmiddagen inspekterades elledningen i fråga med helikopter, utan att hitta någon synbar orsak till strömavbrottet. Troligtvis slog åskan ut strömmen, man fortsätter att leta tills dess att felet kan fastställas.

Publicerad Senast uppdaterad

Orsaken till att 1500 av E.ON:s kunder var utan ström så länge, cirka nio och en halv timme under natten mot lördag, berodde på att det var fel på både regionnätsledningen och reservledningen. I normala fall kopplas matningen till hushållen om till reservledningen vid ett strömavbrott, något som alltså inte var möjligt i det här fallet. Lena Berglund, Regionchef på E.ON säger att man dessutom inte bör koppla om kunderna till reservledningen innan man vet vad felet är.

– Men vi hittade inte felet, teknikerna letade hela fredagsnatten på sträckan mellan Degerfors och Hoting, säger Lena Berglund och tillägger:

– På lördagsförmiddagen besiktade man ledningen med helikopter. Man hittade ingenting, alla stolpar såg bra ut och inget träd hade fallit över ledningen.

Eftersom strömmen kommit tillbaka av sig själv tror Lena att åskan som gick på fredagen slog ut strömmen tillfälligt, och tillägger:

– Men det får utredningen visa. Vi måste gå lite varsamt fram när vi letar efter felet på regionnätsledningen eftersom det är så starka krafter i såna här ledningar, vi sätter säkerheten först, säger Lena och tillägger att E.ON har full uppmärksamhet på utredningen i Strömsund just nu, för att säkerställa vad som hände och förebygga liknande problem. Lena Berglund lovar att personligen se till att kunderna får information så fort felet har lokaliserats och säger att förhoppningsvis skickas det ut ett sms på måndag.

Powered by Labrador CMS