Över sju miljoner kostade det fem mil långa stängslet. Ett elände för både ren och älg.
Över sju miljoner kostade det fem mil långa stängslet. Ett elände för både ren och älg.

Stängslet som dödar ren och älg

Än en gång har en älg påträffats död sedan den fastnat i stängslet som sattes upp mellan Storsjö och Grundsjön i Härjedalen.

Publicerad

— Det kan inte finnas någon som tycker att detta påhitt var bra. Byggandet innebar ett kraftigt intrång över fjäll och genom skogar. Och många djur skadas eller avlider, säger Daniel Larsson.

Han är en av många som reagerat på den döda älgen som ligger vid stängslet.

Ena benet har fastnat i nätet och älgen har under tid gått en plågsam död till mötes. 

Den är inte ensam, samma öde har drabbat fler älgar och renarna som har fastnat i den fem mil långa fällan. Många har renägarna hunnit tagit loss, men åtskilliga har avlidit.

— Det är ett elände, det här med ett stängsel var ingen bra idé, säger Per-Jon Fjällgren, Mittådalens sameby.

— Jag har väl hittat ett tiotal renar som dött. Men hur många vi hjälpt loss är det väl ingen som vet.

Värst är det under renarnas brunst under hösten. Hornen är stora och renarna livliga. Finns tjurarna i närheten av stängslet brukar det allt som oftast sluta med att de fastnar med hornen i stängslet.

Meningen med det fem mil långa renstängslet är att stoppa renarna att vandra österut om Särvfjället. Detta för att hindra dem att hamna på marker som samebyarna inte har rätt till.

Bygget var omdiskuterat redan innan det kom igång. Men 2015 stod det klart till en kostnad av 7 miljoner kronor. Sametinget kunde genom regleringsmedel betala kalaset.

— Vi ville inte ha något stängsel. Men det var fler som hade åsikter, säger Per-Jon Fjällgren.

Han syftar då på den uppslitande och långt utdragna konflikt som pågick mellan markägare och renägare i Härjedalen och som bland annat slutade med försöket att sätta upp ett stängsel.

Powered by Labrador CMS