Offpist.
Offpist.

Exklusiv skidturism till Stora Blåsjön innan säsongstart

Ett stort sällskap skidentusiaster tillbringade helgen i Stora Blåsjön när en exklusiv resa anordnades till skidbackarna där. Sällskapet från Active Ski hade backarna och liften helt för sig själva, och bodde i de blå husen i stugbyn. Anläggningen öppnar för allmänheten, sjätte februari.

Publicerad

– Det är en väldigt spännande ort, många vet inte vad Stora Blåsjön är. Vi har ett ganska stort program till skidorter i Alperna, Japan och Kanada till exempel, men i år har vi fått ställa in allt.

Nu är inriktningen offpist-skidåkning. Folk vill ha mycket snö och vi har gått ut med att anläggningen är opistad i väntan på våra skidåkare, berättar Per Strömberg, Active Ski.

– Vi öppnade för bokning en måndag och tio minuter efteråt var det 20 personer som stod i kö. Det kommer att vara lokala guider och vi har tagit hjälp av Naturvårdsverket för att alla ska ha kunskap och rätt utrustning. Lavinutrustning måste bäras, vi är noga med allt runt omkring. Lokala guider står till vårt förfogande, säger Per Strömberg.

Ytterligare en resa anordnas senare i februari, men då delas backarna med allmänheten. Malin Jönsson i Sportboden har haft kontakt med Active Ski sedan förra våren, och har drivit diskussionerna och planeringen med dem.

– Det brukar vara mer snö i Blåsjön, och man önskar mer. Med offpistskidor vill man bada i snö, säger Malin.

– Vi kommer för första gången att ha en skidtest i Blåsjön, det har aldrig hänt. Icelanticskidor som är gjorda för freerideåking ska visas upp. För att göra det så säkert som möjligt med tanke på corona så har vi försökt separera alla stugor så att dom är för sig själva. Vi brukar normalt ha gruppmöten, men nu blir det enskilda informationsmöten i stället. Kaffestugan kommer att servera frukost, lunch och middag, och det ska vi försöka klara utomhus eller ta till stugorna. De som jag pratat med har aldrig varit här förut, och de har beställt handvärmare och frågat om det går att hyra skidor, och det finns ju i Sportboden. Det är bara att hoppas att allt går bra, att liftarna fungerar och att det är fint väder, säger Malin Jönsson.

Jo, skidåkarna hade det bra. En av guiderna från Active Ski berättade att det var soligt och kallt.

– Solen sken när vi kom fram och alla resenärer blev glada när det kom ett snöfall. Det har varit mellan minus 17 och 22 grader; snön blir bättre ju kallare det är. Det kan vara upp till minus 30, men då får man ta fler pauser. Det är våra stamgäster som är på den här resan och dom är väl förberedda. Vi har lokala vägvisare som är välkända och bekanta i området och de visar var vi bör åka och var man håller sig borta från, berättar guiden Ted Svingstedt och tillägger att det finns kaffe efter vart tredje åk.

Annonseringen för den exklusiva resan till Stora Blåsjön talar för sig själv:

”Under bägge helgerna kommer vägvisarna att med liftarnas hjälp och en kortare hike ta med er upp på toppen av fjället (Mesklumpen) och visa upp de mytomspunna åken på baksidan av berget. Många av de som besökt anläggningen räknar in den som ett av de bästa ställena i Sverige för offpist och friåkning. En del jämför t.o.m. åkningen i Stora Blåsjön med den vi hittar i nordamerikanska British Columbia (CAN) och Aspen (USA).”

Powered by Labrador CMS