Det här Bräcke kommuns enda bankomat. Problemet är att
den sällan fungerar som den ska vilket orsakar problem för både privatpersoner och handlare.
Det här Bräcke kommuns enda bankomat. Problemet är att den sällan fungerar som den ska vilket orsakar problem för både privatpersoner och handlare.

Stor irritation när Bräcke kommuns enda bankomat fortsätter att krångla: “Bekymmersamt för många äldre”

Det finns en bankomat i hela Bräcke kommun – och den är sällan funktionsduglig. Nu vill handlare och organisationer se en förbättring.

Publicerad

– Det är bekymmersamt för många äldre, säger Åke Edin, ordförande i PRO Bräcke.

Mängden kontanter i Sverige har minskat med 43 procent på tio år. Till det hör att bankerna gör sitt bästa för att undvika att beblanda sig med kontanter, och att andelen bankomater också sjunker stadigt. I Bräcke kommun finns bara en bankomat – och den ligger utanför Coop i centrala Bräcke.

För många äldre, som fortfarande är i behov av kontanter, är det av stor vikt att den fungerar. Men det gör den mer sällan än ofta. Ofta växlar den mellan att inte fungera alls eller att svälja betalkort.

– Den gamla fungerade mycket bättre. Den här sattes dit för två år sedan och det har strulat hela tiden sedan dess, säger Teresia Jönsson, butikschef på Coop.

Vad innebär det för er?

– Det är många kunder som kommer in till oss, och så kan de bli sur för att vi inte har tillräckligt med kontanter. Men för oss är det så att vi får inte ha hur mycket kontanter som helst. Det är ingen bra situation, säger hon.

Irritationen är också påtaglig inom PRO Bräcke.

– Det är bekymmersamt för många äldre. Det är den enda bankomaten i hela kommunen, och den ligger inte heller i anslutning till en bank, säger Åke Edin, ordförande i PRO Bräcke.

Ett bankkontor finns kvar i Bräcke och det är Handelsbanken, som ligger längre bort på huvudgatan. Kontoret har öppet mellan 10.00 och 13.00 varje vardag.

– Pensionärer är mer beroende av kontanter, så det är viktigt att det fungerar. Nu får vi bara hoppas att Handelsbankens kontor kommer att finnas kvar, säger Åke Edin.

Det är inte helt givet. Handelsbanken aviserade i höstas att de ska stänga 180 kontor under den närmaste tvåårsperioden.

– De gjorde ju en upprustning av kontoret här för två år sedan, men det är ju ingen garanti för att det finns kvar, säger Åke Edin.

Bankomaten i Bräcke ägs av kedjan Bankomat, ett bolag med ett antal banker som delägare. Något nummer vid bankomaten finns inte att ringa när den inte fungerar. Jämtlands Tidning har mejlat företaget och fått till svar att de inte kan se några “direkta fel med bankomaten” men att “tekniker ska undersöka saken vidare”.

Powered by Labrador CMS