Stoppa klädskatten

Publicerad

Ny statistik från Svensk Handel visar att för nionde månaden i rad möter modebranschen med kläd- och skohandeln tvåsiffriga försäljningstapp. I november föll försäljningen med nästan 30 procent i klädhandeln och i skohandeln runt 50 procent. Det är ett alarmerande läge som julhandeln inte kunnat rädda och i relation till hur det har sett ut under det sammantagna året är det ett under om företagare överlever.

Tiotusentals arbetstillfällen inom handeln är hotade, en bransch där många unga arbetar. I detta läge väljer regeringen att gå fram med klädskatten som försvårar det ytterligare för en bransch som redan kämpar.

Det är en självklarhet att modebranschen ska ta ansvar för sin miljöpåverkan. Faktum är att redan i dag är 80–90 procent av alla kläder och skor som säljs i Sverige fria från de farliga kemikalier som klädskatten ska rikta in sig på. Därtill har klädskatten som sådan fått omfattande kritik från remissinsatserna, bland annat har regeringens egen myndighet Kemikalieinspektionen påtalat att skatten riskerar att hindra arbetet med att fasa ut de farliga kemikalierna. I klartext: klädskatten blir kontraproduktiv för miljöarbetet och genererar inte alls någon egentlig nytta mer än klirr i statskassan.

Skatten är utformad på sådant sätt att den ska betalas av alla företag oaktat om kemikalierna finns eller inte i produktionen. Kan företaget bevisa att det inte finns några farliga kemikalier får man en viss del av skatten tillbaka. Detta betyder att våra svenska företag alltid kommer att betala en viss skatt – oberoende av farliga kemikalier. Företaget Stadium har flaggat för att den extra administrativa kostnaden för klädskatten skulle landa i runda slängar på 60 miljoner. Det här är en kostnad som regeringen bara förutsätter att företagen har kapacitet för.

Klädskatten kan också vara ett omotiverat handelshinder som bryter mot reglerna för EU:s inre marknad. För det finns redan gemensamma regler som styr det som man vill åt med just klädskatten. Varför har vår regering sådant behov att straffbeskatta svenska företag?

Att gå vidare med denna skatt trots att allt pekar på att det är huvudlöst är anmärkningsvärt. Moderata ungdomsförbundet har tidigare kritiserat klädskatten för att vara en vattenmelonskatt - grön utanpå men röd inuti, det står vi fast vid.

Har företagen inte råd kommer man tvingas att gå i konkurs och i slutändan handlar det om arbetstillfällen som går förlorade. Allt i miljöns namn, trots att det enbart handlar om politisk klåfingrighet.

Matilda Ekeblad, förbundsordförande MUF

Carl-Oscar Franzon, Distriktsordförande MUF Jämtland.

Powered by Labrador CMS