Stoppa brytning av alunskiffer

Nu har debatten om brytning av alunskiffer blossat upp i samband med att den statliga utredningen är ute på remiss. Vi hade såklart hoppats på att utredningen hade föreslagit ett förbud mot brytning av alunskiffer eftersom sådan brytning medför stor negativ miljöpåverkan.

Publicerad

Inte minst skulle det äventyra Storsjöns vatten och hota dricksvattenförsörjningen för de som bor runt Storsjön och nedströms. En gruva för utvinning av t.ex. vanadin i alunskiffer är inte en liten grop i marken, det är stora sår i naturen för lång tid framöver. Hur lång tid vet vi inte eftersom det inte har förekommit den typen av gruvor i Sverige under modern tid. Vad vi däremot vet är att det skulle innebära slutet för allt jordbruk i området för överskådlig tid.

De argument man brukar höra från de som gärna vill se gruvbrytning i vår känsliga miljö är att om vi vill fortsätta att byta våra mobiltelefoner vartannat år så måste vi även solidariskt bryta våra egna metaller. Det kan ju låta fint. Att vi bryr oss om dem som arbetar i gruvor i afrikanska länder under omänskliga förhållanden. Att vi bryr oss om de barn som måste riskera sin hälsa i en gruva istället för att gå i skolan.

Men, man löser inte ett allvarligt miljöproblem på ett ställe genom att skapa nya på ett annat. Det stora problemet är vårt behov av ständigt nya elektroniska prylar till låga priser. Elektronik med inbyggt åldrande som inte går att reparera utan måste ersättas med nytt. Vårt ohållbara slit-och-slängsamhälle som kräver ständig utvinning av jungfruliga råvaror.

Om vi på allvar bryr oss om dåliga arbetsförhållanden i gruvor i Kongo så måste dels vi som konsumenter, men också samhället i stort, ställa krav på att våra mobiler i första hand ska innehålla mineraler från återvunnet material, och att den mineral som faktiskt måste tas upp ur jorden, kommer från gruvor med schyssta villkor för arbetarna och miljön. Inte minst, måste vi sluta med beteendet att byta telefon så fort en ny har kommit. 

Anton Nordqvist, distriktsordförande MP Jämtland Härjedalen  Katrin Wissing, vice distriktsordförande MP Jämtlands Härjedalen  Karin Thomasson, MP, Regionråd Jämtland Härjedalen 

Powered by Labrador CMS