Stärk polisens arbetsmiljö

Att något behöver göras för att stärka polisens arbetsmiljö borde alla förstå. Polisens arbetsmiljö har sannolikt aldrig varit sämre än idag.

Brottsutvecklingen slår nya dystra rekord med mord, skjutningar och sprängningar. Samtidigt bemöts poliser ofta väldigt dåligt, när de arbetar ute i yttre tjänst.

Det är nämligen inte olagligt att skrika okvädingsord och komma med subtila hot som att man vet var polisens barn går i skolan. Det här vet de gängkriminella och de utnyttjar det. Vid insatser i framför allt utsatta områden kan grupper av personer omringa poliserna och trakassera dem. Det bidrar till att poliser tvekar om det är värt att fortsätta med det jobb de egentligen älskar. Så kan vi inte ha det.

Fram till 1976 fanns ett särskilt brott - missfirmelse mot tjänsteman - som tog sikte på kränkningar av till exempel poliser. Kristdemokraterna vill återinföra brottet i brottsbalken. Idag utgör det en lucka i lagstiftningen som inte träffar det som poliser tvingas utstå, nästan varje arbetspass i utsatta områden. Det är en konsekvens av att samhället har blivit råare och Sverige har en framväxande gangsterkultur där normen är att inte respektera vår rättsstat.

Föreställningen att poliser ska vara beredda att tåla lite mer än andra är fel. Det gör dem förvisso redan, men kvinnliga poliser ska exempelvis inte bli kallade för könsord vid varje arbetspass.

Därför föreslår vi nu ett viktigt steg för att poliser ska få en trygg arbetsmiljö att utföra sitt arbete men också för att samhället ska visa vilka normer och beteenden som är önskvärda. Polisförbundet har välkomnat vårt förslag. Man ska helt enkelt inte kunna bete sig hur som helst mot polisen.

Andreas Carlson (KD) Rättspolitisk talesperson

Stephen Jerand (KD) Kommunalråd Östersund

Powered by Labrador CMS