Lyckan var stor när JT besökte Åsarna skola sent på eftermiddagen då de flesta elever lämnat skolan för dagen.
Pedagoger på bakre raden: Marita Hägred, Hans Weissman, Camilla Skoglund, Märit Pålsson och Lisa Brandwold
Elever på främre raden: Aina Persson, Havanna Jansson-Sjöberg, Stella Roberg, Bianca Bergman och längst fram Elise Hellqvist.
Lyckan var stor när JT besökte Åsarna skola sent på eftermiddagen då de flesta elever lämnat skolan för dagen. Pedagoger på bakre raden: Marita Hägred, Hans Weissman, Camilla Skoglund, Märit Pålsson och Lisa Brandwold Elever på främre raden: Aina Persson, Havanna Jansson-Sjöberg, Stella Roberg, Bianca Bergman och längst fram Elise Hellqvist.

Skolorna räddade i Berg

Åsarnas och Ljungdalens skolor ska inte läggas ner. Majoriteten i utbildningsnämnden har ändrat sig.

Publicerad

Beskedet kom från Centern och Socialdemokraterna på torsdags eftermiddagen.

Lyckan var stor när JT besökte Åsarna skola sent på torsdags eftermiddagen då de flesta elever hade lämnat skolan för dagen. JT gästade skolan vid lunchtid då var stämningen riktigt dyster. Då var det ingen som anade att majoriteten i utbildningsnämnden två och en halv timme senare ändrat sig i frågan och återkallat utrednings uppdraget.

– Politikerna har tagit rätt beslut, säger Elise Hellqvist, från Åsarna, som går i årskurs fempå Åsarna skola. Hon och några få elever var kvar på skolan när JT återvände för att ge dem det glada beskedet, att skolan blir kvar.

– Det är bra att skola får vara kvar. Det är en bra skola, lärarna är toppen och eleverna är schyssta med varandra här, berättar femteklassaren Bianca Bergman från Fotingen och hon tillägger. Jag åker buss drygt två mil och vill inte åka ännu längre. 

Marita Hägred är en av fem pedagoger på skolan som nu kan pusta ut.

Det gick väldigt fort, det kändes nästa som ett dåligt skämt, med en väldigt snabb vändning. Det är skönt att politikerna lyssnat på oss i personalen och på föräldrarna, menar hon. 

Hur känns det nu?

– Vi är riktigt glada! Vi måste fira med fika, det kan bli kladdkaka med grädde och strössel det brukar vara populärt, säger Marita och ler stort.

Vad tror du att sparbetinget kan innebära för er del här på skolan?

– Soffan som vi önskat lär vi inte få i år. Vi får laga den gamla en vända till, säger Marita Hägred.

Vad säger föräldrarna i Åsarna?

 – Det är skönt. Jag känner mig glad och lättad av ändringen av beslutet. Det blev smått hysteriskt i torsdags eftermiddag när alla var som i ett lyckorus.  Men faktum är att lokalerna behöver åtgärdas så att vi slipper detta igen, menar Madeleine Amundsson som är en av många engagerade föräldrar på Åsarna skola.

Alla verkar väldigt glada och nöjda. Men sparbetinget på 3,5 miljoner kvarstår.

– Nu får jag vänta på det beskedet och sedan ta tag i besparingar på de fyra enheter som jag är rektor för. Det är glädjande att alla skolor är kvar. Nu kan vi fokusera och se framåt, säger Marie Lövhagen rektor för Åsarnas, Rätans, Klövsjös och Ljungdalens skolor i Bergs kommun.

Vad i detalj var det som gjorde att ni politiker i Berg ändrade er?

– Om utredningen presenterats med en lång rad kontroversiella förslag, sexton punkter erfar JT, hade vi inte hunnit med att kommunicera det med alla berörda enheter. Sammantaget var det bäst att lägga ner utredningen, säger Torsten.

Vad händer nu?

– Det blir ett allmänt sparbeting inom både grundskola och gymnasium i Berg på tre och en halv miljon kronor, berättar Torsten. 

Vad har du att säga till föräldrar i Åsarna och Ljungdalen, kan de andas ut?

– Det finns inga garantier för framtiden. När vi utreder skolan nästa gång kommer vi att anlita en extern utredare. Det blir en väldigt utsatt situation för skolchef och rektorer, konstaterar Torsten Medalen (c) ordförande i utbildningsnämnden i Bergs kommun. Sparbetinget omfattar inte förskola, elevhälsa, ämnet samiska samt särskolan i Bergs kommun.

Powered by Labrador CMS