Karin Westström, 10 år, övar på sin skjutställning.
Karin Westström, 10 år, övar på sin skjutställning.

Pang på för ungdomar på skidskytteskola

ÖSTERSUND (JT) Sommarskolan i skidskytte är inne på sin andra vecka och i år är det rekordmånga deltagare. På skidstadion tränas det fem dagar i sträck.

Publicerad

– Det går bra hittills, det är inte så mycket rekyl i gevären, säger Björn Bromée, 14 år.

Skidskytteskolan hålls varje sommar av Tullus Skyttegille och Biathlon Idrottsförening. Träningen hålls i två veckor med fyra grupper. Varje grupp tränar i fem dagar, tre timmar per dag. I år har skolan fått in mer anmälningar än någonsin tidigare.

– Förmiddagsgruppen har en väntelista för att så många har anmält sig. Det är riktigt kul att så många är intresserade! Men utrustningen räcker bara till tolv per grupp, säger Jan Forsgren som ansvarar för sommarskolan.

Idag tränar barn födda mellan 2006 och 2009. Många testar sporten för första gången. Björn Bromée, 14 år, är en av dem.

– Jag har skjutit lite med hagel förut och så åker jag längdskidor, där många i mitt lag också tävlar skidskytte. Jag ville också testa, säger Björn.

På tavlan står det SARAE. Det står för skjutställning, andning, riktning, avfyring och efterriktning. Alla viktiga faktorer i ett bra skott.

Första momentet är att skjuta inomhus med elektronisk utrustning och lära sig hur man laddar vapnen. Sedan är det dags att gå ut för att skjuta med gevären.

Karin Westström, 10 år, var här förra sommaren och vill nu börja på veckoträning.

– Jag gillar att åka längdskidor och så gillar jag att skjuta, jag bara gillar det! Sedan är min pappa jägare så jag har ju skjutit lite, men inte så mycket, säger Karin.

Skidskytte är en vuxenkrävande sport. Det räcker inte med en tränare för en grupp på tolv barn, där alla använder gevär. Idag är det två vuxna ledare med, Jan Forsgren från Tullus och Stefan Sedin från Biathlon, tillsammans med två äldre tonåringar.

– I slutet av veckan får föräldrarna komma för att se vad vi har arbetat med, men också för att lära sig om hur de kan ta Skidskyttekortet. Det tar bara några timmar och då kan föräldern hjälpa till under kommande träningar, säger Stefan.

Barnen på Skidskytteskolan har nyss tagit fram underlagen som gör det mer bekvämt att ligga på marken.
Barnen på Skidskytteskolan har nyss tagit fram underlagen som gör det mer bekvämt att ligga på marken.
Powered by Labrador CMS