Kåta vid Vinklumpen. Foto: Rut Magnusson

Jijnjevaerie sameby köper 700 hektar stort markområde i Hotagen

VALSJÖBYN (JT) För exakt 40 år sedan förlorade samebyar i Jämtland en viktig juridisk process om markägande, det så kallade Skattefjällsmålet. Nu köper Jijnjevaerie sameby ett stort område mark i närheten av ett av de områden det handlade om.

Publicerad Senast uppdaterad

Samebyn hette tidigare Hotagen sameby, Jijnjevaerie betyder ungefär ”små fjäll”, på sydsamiska. Samebyns åretruntmarker omfattar Hotagsfjällen mellan Hotagen och Valsjöbyn i väster och Ströms Vattudal i öster och ingår till stor del i Hotagens naturreservat. Enligt Sametingets uppgifter är deras marker idag22 507 km2 eller 22 50700 hektar. Vinklumpen (Voekergoebrie på sydsamiska) är huvudviste för samebyn.

Vid Vinklumpen ligger bland annat Lill Jakobs dubbelkåta, byggd i början på 1940-talet och idag något av ett utflyktsmål. I södra delen av Jijnjevaeries åretruntmarker ligger två av Norrlands mest kända hällmålningslokaler. Länsstyrelsen har fastställt att samebyn får ha högst 4 800 djur i vinterhjorden. Vinterbetena ligger i vinterbetesmarker i Kramfors, Härnösand, Timrå, Sundsvall, Ånge, Bräcke, Östersund, Ragunda, Sollefteå, Strömsund och Krokoms kommuner.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS