Robin Stener, Camilla Hulkki och Arvid Hulkki vill skapa en samlingsplats för Strömsundsborna.
Robin Stener, Camilla Hulkki och Arvid Hulkki vill skapa en samlingsplats för Strömsundsborna.

740 000 kronor till Strömsunds Skateförening

STRÖMSUND (JT) Det var under en utlandsresa med sina föräldrar som skejtaren Arvid Hulkki, 12 år, såg en streetpark - en utomhusbana för skateboard, BMX och kickboard. Arvid, som åkt kickbike sen han var liten, och brukade bygga hinder hemma, bestämde sig direkt - en sådan ska Strömsund ha.

Publicerad

Mamma Camilla Hulkki lämnade in ett medborgarförslag till kommunen som kom med beskedet att de måste bilda en förening först.

– Jag och Arvid hade ett informationsmöte på fritidsgården och såg vilket stort intresse det fanns, säger Camilla Hulkki.

Skateföreningen bildades, Arvid sitter med i styrelsen som ungdomsledamot. Son och mor ville ha en central samlingspunkt för Strömsundsborna, unga som gamla. Kommunen gav bidrag till en enklare skateramp, men för att fler skulle kunna samlas och åka behövdes något större. Camilla sökte bidrag från Allmänna Arvsfonden. I onsdags kom beskedet att 740 000 kronor skulle gå till Strömsunds Skateförening.

– Jag trodde att det var ett skämtmejl, jag var tvungen att ringa och dubbelkolla att avsändaren verkligen var kammarkollegiet, säger Camilla.

Föreningen har också fått 160 000 från länsstyrelsen öronmärkta till streetparken. Det tillsammans med pengarna från Allmänna Arvsfonden täcker nästan hela kostnaden, men bara nästan. Det fattas 150 000 innan allt är i hamn.

Arvid Hulkki, ungdomsledamot styrelsen för Strömsunds Skateförening, tog initiativet till en ny streetpark i Strömsund.
Arvid Hulkki, ungdomsledamot styrelsen för Strömsunds Skateförening, tog initiativet till en ny streetpark i Strömsund.

–Jag ska göra ett försök med kommunen och vi hoppas på sponsorer, och eventuellt söka andra bidrag från exempelvis Idrottsförbundet, säger Camilla.

Robin Stener, styrelsemedlem i skateföreningen, tycker att platsen där streetparken ska byggas, i parken bakom sporthallen, är perfekt.

– Beskedet från Allmänna Arvsfonden är helt underbart. Det är bra för kommunen, det blir mer attraktivt att flytta hit. Vi vill göra det här för barn och ungdomar, och vi hoppas att området utnyttjas för picknickar och blir en knytpunkt, säger Robin Stener.

– Det är jätteviktigt för barnen att ha ett ställe att åka på. Jag har sett Arvid åka skateboard för första gången på Östersunds brädklubb och utvecklingen i den åldern är enorm, säger Camilla Hulkki.

– Jag hoppas på att det kommer mycket folk, att streetparken används. På rätt sätt, lägger Arvid till.

Förra sommaren var det nämligen skadegörelse på skaterampen som står i parken bakom sporthallen.

–Och det var vuxna människor, man tror ju att de ska veta bättre, säger Arvid och skakar på huvudet.

Nu återstår bland annat själva utformningen av parken. Skateföreningen efterlyser synpunkter från allmänheten.

Alla är välkomna, inte bara medlemmar i skateföreningen. Förhoppningsvis kommer det finnas lånebrädor och skyddsutrustning för de som vill testa, man hoppas även på att kunna arrangera tävlingar och hålla kurser. Något Arvid ser fram emot extra mycket.

– Jag har åkt kickbike sen jag var fem, men är ganska ny på skateboard, som är svårare. Jag vill lära mig nya trick, säger Arvid Hulkki.

Powered by Labrador CMS