Populärt med tjejkvällar i Östersunds skatehall

ÖSTERSUND (JT) Varje onsdagskväll är Cherry Bombers i skatehallen på Bangårdsgatan, en skategrupp för tjejer och ickebinära. I ramperna syns småbarn, tonåringar och vuxna.

: My, 11, Velma, 9, och Hania, 11, lär sig skejta.
: My, 11, Velma, 9, och Hania, 11, lär sig skejta.
Publicerad
I skatehallens fikarum har Astrid, 11, sin kompis Tova, 10, på axlarna.
I skatehallens fikarum har Astrid, 11, sin kompis Tova, 10, på axlarna.

Skatehallen Bangården öppnades 2018 och drivs av den ideella föreningen Östersunds brädklubb. Idag har de nästan tvåtusen medlemmar varav sjuhundra är aktiva. En tredjedel av medlemmarna är tjejer.

–Om du funderar på att börja skejta så kör på. Du kommer att ha jättekul och det kan faktiskt förändra ditt liv, säger Vilda Högberg 18 år.

Cherry Bombers är Bangårdens aktivitet för tjejer och ickebinära, ålder eller erfarenhet spelar ingen roll. Den startades i samband med skatehallen och är öppen varje onsdagskväll klockan fem till åtta.

–Skejting är väldigt mansdominerat och när det är många i hallen blir det lätt hänt att killarna tar mer plats. Då blir det svårt för tjejer, som kanske aldrig testat sporten förut, att komma in, förklarar Vilda.

Vilda är en av de som ansvarar för aktiviteten. Hon tror att det kan vara skönt för tjejer att ha onsdagskvällarna för sig själva, särskilt som nybörjare.

–När det är öppen skate så är det ibland tonårskillar som inte är så försiktiga, utan bara kör. Då kan det vara svårt att få plats, säger Elsa 13 år.

–Jag har skejtat i snart ett år. Man slipper ha press på sig när det bara är tjejer. Jag var här med killarna en gång, då var jag rädd att de skulle skratta och så, men det gjorde de inte, säger Freja 11 år.

Det brukade komma minst 30 personer per gång till Cherry Bombers. Pandemin gjorde att antalet sjönk, nu varierar det mycket mellan veckorna vilket har gjort det svårt att mäta intresset för aktiviteten. Denna kväll är det femton skejtare i hallen.

Mitt i hallen står en grupp som ropar glatt över att deras kompis lyckats göra tricket som de döpt till “en halvtimme”, när brädan vänder sig 180 grader. På övervåningen finns rum med soffor och ett förråd med brädor att låna.

På vintrarna finns också Cherry Bombers On Snow. Då byts skateboards ut till snowboards och skidor. Gruppen åker vid Gustavsbergsbacken i Östersund.

–Jag körde snowboard innan så det känns naturligt att testa skateboard också. Jag har kommit hiti en månad nu. Det är läskigt på ett kul sätt, säger Sophie 17 år.

Elsa, 13, övar på sitt trick.
Elsa, 13, övar på sitt trick.
Powered by Labrador CMS