Kommunen måste även tänka på de mindre områden som vill utvecklas, det håller inte att bara säga nej. Gunilla Gustavsson är en av många besvikna stugägare på Skärsjövålen.
Kommunen måste även tänka på de mindre områden som vill utvecklas, det håller inte att bara säga nej. Gunilla Gustavsson är en av många besvikna stugägare på Skärsjövålen.

Hundratals miljoner investeras på nya avlopp i Härjedalen - inget satsas på Skärsjövålens 200 fastigheter

Härjedalens kommun lånar 500 miljoner kronor för de satsningar som behövs i VA 2025-projektet. Detta samtidigt som förtvivlade stugägare väntar på besked hur de ska ordna sitt avlopp.

Publicerad

—Naturligtvis blir man irriterad, vi vill göra ett miljövänligt avlopp till stugan, men enda svaret är nej och åter nej, säger Gunilla Gustavsson.  Hon är långt ifrån ensam. Problemet med eget avlopp har funnits sedan 1970-talet. Något kommunalt va-nät finns inte i Skärsjövålen med runt 200 stugor. Hur det idag står till med avloppet i de befintliga fastigheter är det väl ingen som riktigt vet. 

—Många har väldigt dåliga anläggningar som troligen inte alls är godkända. Men vill de bygga nytt är det stopp, säger en entreprenör som JT pratat med. 

Han påpekar också att det verkar vara litet som lotteri när fastighetsägare ansöker om eget reningsverk. 

— Det finns exempel på att en person fått klartecken men grannen några meter vid sedan blev nekad. 

— Det måste väl vara bättre att kommunen godkänner en miljövänlig lösning som är godkänd i alla andra kommuner än bara sätta stopp för de som vill bygga riktigt. 

Exempel finns även på fastighetsägare som köpt tomt och fått bygglov, men stoppade bygget när det blev nej på avloppsansökan. 

— Kommunen måste tänka om. Kan de satsa 500 miljoner, så borde de kunde fundera på hur de ska lösa områden som här i Skärsjövålen, säger Gunilla Gustavsson. 

Hon och maken Anders köpte huset i Skärsjövålen 2018. Innan de skrev på köpeavtalet hänvisade mäklare till att kontakta kommunen när det gäller att byta ut den befintliga tvåkammarbrunnen, avsedd för dusch, disk och annat gråvatten till en anläggning som klarade även toalettvatten. 

—I ditt område är det inga problem, var svaret från kommunen, säger Gunilla. 

Men när köpet var klart och ett nytt avlopp skulle ordnas stötte de på patrull. Oavsett vilken lösning de valde så blev det tvärnit. De reningsverk som är godkända i Stockholms skärgård eller på andra ställen godkändes inte. 

—Visserligen har de beklagat att vi fick fel information från början. Men kommunen borde väl kunna hänvisa till nån form av lösning som de kan godkänna. Vårt område kan väl inte vara så unikt i Sverige. 

— De slår ner på allt, och viljan att hitta en lösning verkar inte finnas i kommunen. Om det nu inte gäller Funäsdalen eller Vemdalen förstås, säger Gunilla Gustavsson. 

Powered by Labrador CMS