Hit fick familjen Ahishakiy flytta när de tvingades välja mellan att bli hemlösa i Märsta eller flytta till Ragunda.
Hit fick familjen Ahishakiy flytta när de tvingades välja mellan att bli hemlösa i Märsta eller flytta till Ragunda.

Sigtuna kommun om social dumpning: Det är staten som inte tar sitt ansvar

Sigtuna kommun anser inte att den sysslar med social dumpning. – Det är att svartmåla oss, säger ordförande för Moderaterna i Sigtuna kommun.

Publicerad

Det är inte första gången Sigtuna kommun är i blåsväder när det gäller social dumpning. Så sent som i juni i år skrev Hem och Hyra om en familj som blivit flyttad från just Märsta till Kramfors.

Anledningen var att det inte fanns bostäder i Sigtuna som de skulle ha råd med.

Den familj som nu finns i Ragunda har också blivit uppflyttad från Märsta, och fick till och med taxiresan betald av Sigtuna kommun. Jämtlands Tidning får tag på Mattias Askersson (M), som är ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Läs mer: Flytta från Märsta till Ragunda eller bli hemlösa – Ester och familjen dumpades av Sigtuna kommun

Brukar ni vara så behjälpliga att ni till och med betalar taxiresor upp till Jämtland?

– Jag kan inte uttala mig om enskilda fall. Men bostadssituationen i Stockholmsområdet är ansträngt, och Sigtuna kommun utgör inget undantag. Finns det ingen bostad här så kan vi i det läget hjälpa till att hitta ett boende i en annan kommun.

Glesbygdskommuner runt om i Norrland har under de senaste åren flera gånger larmat om social dumpning, där de har tagit emot människor som inte kan försörja sig själva – vilket innebär att det blir en direkt kostnad för kommunen och skattebetalarna.

Hur ser du på att fattiga glesbygdskommuner får ta det ansvaret, när ni som i det här fallet skickar upp en familj som är i behov av försörjningsstöd?

– Jag förstår och delar den frustrationen. Jag anser att staten, som har beslutat om migrationspolitiken, inte tar sitt ansvar utan har lagt över ansvaret på kommunerna att ta det ansvaret.

– Vi försöker ge människor en så bra start som möjligt, men två år efter etableringstiden så har man ett eget ansvar att försörja sig och hitta ett boende. Där är vi också med och hjälper till. Men hittar vi inget boende här så kan det bli aktuellt att leta utanför kommunen.

Tar ni hänsyn till om det finns arbetstillfällen i den kommun dit ni föreslår att de här människorna flyttar?

– Nej, det primära vi hanterar är boendefrågan.

Du ser inte det här som social dumpning?

– Nej, jag vänder mig mot den beskrivningen. Det är att svartmåla Sigtuna kommun och vårt sociala arbete.

Powered by Labrador CMS