Oppositionsrådet i Bräcke Ingrid Kjellsson.
Oppositionsrådet i Bräcke Ingrid Kjellsson.

Majoritet av politiker överens: Bygg ny fjärrvärmeanläggning vid Gällö skola

En ny fjärrvärmeanläggning ska byggas i Gällö mellan Folkets hus och Revsundsvägen. Men det kommer att dröja minst ett år innan den står klar.

Publicerad

– Vi får hålla tummarna för att den gamla anläggningen håller, säger Jörgen Persson (S), kommunalråd.

Fjärrvärmeanläggningen i Gällö försörjer skolan, nya och gamla Gellinergården samt några andra hyresfastigheter. Men den befintliga pannan sjunger på sista versen.

“Den kan rasa vilken dag som helst. Den går verkligen på övertid och vi får lappa och laga hela tiden. Det är faktiskt lite halvakut”, har Jörgen Persson (S), berättat för Jämtlands Tidning.

Under hösten blossade det upp en politisk strid om ett redan fattat beslut – att bygga en ny anläggning. Centerpartiet, som för två år sedan gick med på förslaget att bygga en ny anläggning i anslutning till Gällö skola, hade nu ändrat sig. Oppositionsrådet Ingrid Kjellsson ville istället flytta anläggningen ner till brandstationen.

“Det är inte alls en lämplig plats. Mitt i skolområdet ska det ligga en fjärrvärmeanläggning? Vi tänker både på trafikfaran och på miljön för barnen. Det är en oerhört märklig placering”, har hon sagt om den tänkta placeringen.

Under förra veckans kommunstyrelse blev dock Centerpartiets förslag nedröstat. Förslaget till kommunfullmäktige är istället att gå vidare med den ursprungliga planen.

– Vi har rådfrågat teknisk förvaltning, och det skulle innebära en ökad kostnad på 11 miljoner kronor om vi ska bygga vid brandstationen. Det skulle dessutom bli fördröjt i ett år, säger Jörgen Persson.

Anläggningen byggs av Adven Energi AB. Avtalet med Bräcke kommun går ut på att Adven tar på sig att bygga anläggningen för drygt åtta miljoner kronor. Detta om Bräcke kommun köper fjärrvärme under 15 års tid. Bygget beräknas stå klart till nästa höst.

– Det är bara att hålla tummarna för att den gamla pannan håller. Man har fått lappa och laga mycket sista åren och det blir ett högre tryck på en gammal anläggning när det blir kallare, säger Jörgen Persson (S).

Powered by Labrador CMS