Luften vibrerar när ”Sländan” med ett mäktigt motordån och eldsflammor ur avgasrören startar för en provtur efter en ombyggnad. För att inte besättningen skulle få köldskador av det enorma vinddraget fick fronten täckas med presenningar.

JT avslöjar okänd story från det kalla kriget: Sjönk pansarsläden Sländan i Storsjön?

Vårvintern 1947 sägs ett av krigsmaktens mest spektakulära fordon ha gått genom isen i Kungsgårdsviken. Fast ingen vet om det stämmer.

Publicerad

Det ryktas att Kungsgårdsviken utanför Frösön ruvar på en hemlighet. Vårvintern 1947 sägs ett av Krigsmaktens mest spektakulära fordon ha gått genom isen just där. Allt som rör Pansarsläden Sländan blev mörklagt. Men JT har hittat uppgifterna - som avslöjar en häpnadsväckande story från det kalla kriget.

Efter att kriget mellan Finland och Sovjetunionen avslutats 1944 var den finska krigsmakten försvagad. En sovjetisk aggression genom Finland mot Sverige var inte osannolik. Särskilt vintertid ansågs att fientliga trupper som ryckte fram över Kvarkens is kunde nå de svenska kusterna på endast något dygn. Den som inte gjorde sig några illusioner var militärbefälhavaren för Övre Norrland. Under mars 1944 skriver han i ett hemligstämplat PM till Försvarsstaben:

”Mötande av dessa anfall måste ske med snabba lättrörliga förband försedda med pansarvärnsvapen. Möjligheten att skapa särskilda pansarslädesförband för detta ändamål bör undersökas”.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS