Emil Eriksson hjälper ledarna Helvi Rosendahl och Hans Olof Carlsson med att bygga en balanslina. Stegen är också barnens skapelse.
Emil Eriksson hjälper ledarna Helvi Rosendahl och Hans Olof Carlsson med att bygga en balanslina. Stegen är också barnens skapelse.

Skaparglädje bland unga sommarscouter i Strömsund

STRÖMSUND (JT) I fredags var det avslutning på årets sommarscoutläger vid Rotnäset i Strömsund. Tjugosex unga själar har täljt, byggt, lärt sig knopar, gjort upp eld och skapat minnen för livet.

Publicerad

Vid Rotnäsets scoutstuga ekar stoj och skratt mellan granarna. Vattudalen glittrar så intensivt att bara silhuetterna av de som plaskar i vattnet anas – men de hörs desto mer. Det är nog så nära en gestaltning av Cornelis Vreeswijks Turistens klagan man kan komma, för de låter starka och fina som bara ungar kan.

Lite längre bort, genom blåbärsris och ängsblommor, hjälper Leo Schiller, 10 år, och Ture Nordenmark, 10 år, till med att göra en linbana.

Det är andra året i rad för scoutlägret som arrangeras av Svenska Kyrkan och Evangeliska Fosterlandssiftelsen (EFS) samt ideella krafter. På grund av rådande restriktioner beslutade de sex ledarna sig för att ha dagläger med en längre avslutning sista dagen då deltagarna får bygga en aktivitetsbana för att träna på vad de lärt sig de föregående fyra dagarna: olika knopar, att hantera kniv genom att tälja sig en grillpinne, allemansrätten och vad vi får göra i naturen.

– Får jag bryta kvistar, frågar Leo. Det behövs nämligen handtag att hålla i när man våghalsigt kastar sig ut mellan de två träden som linorna är fästa vid med traditionsenliga knopar.

Ledaren Markus Nordenmark ger instruktioner:

– Man får ju inte bryta av grenar, men försök hitta några som ligger på marken, nyare grenar glider lättare på repet än gamla pinnar.

Markus berättar att initiativet till scoutlägret kom väldigt naturligt genom samtal vänner emellan – man ville göra något för barnen och slå an en sträng för friluftsliv i de ungas sinnen.

– Det var en gemensam dröm. Vi har ett otroligt stabilt ledarteam med församlingspedagogen Sonya Berg samt volontärerna Helvi Rosendahl som är barn- och fritidslärare, Hans Olof Carlsson som är biträdande förvaltningschef på Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen, och lärarna Maria Nordenmark och Pernilla Persson, berättar Markus som själv varit präst i Strömsunds pastorat i 13 år.

– Jag hoppas på att barnen tar med sig friluftsintresse när de åker hem idag och fortsätter vistas ute i naturen och använda sånt de har lärt sig den här veckan, såsom knopar, säger Hans Olof Carlsson som själv inte har någon relation till scouterna då det inte fanns i hans uppväxtort när han var barn, men tycker att friluftsvana och att lämna naturen i samma skick som när man kom är viktiga komponenter i livet.

Lägret ligger på en plats där scouterna har lång tradition, men det handlar inte om att ta märken eller vara renodlade scouter. Inte än i alla fall.

– Vi har en idé om att involvera någon som är väldigt kunnig inom scouterna och ha kurser i framtiden, säger Markus.

Men den här veckan handlar om att nå en bred åldersgrupp, de 26 barnen är mellan fem år och 14 år, att ha roligt, lära sig naturvett, och för vissa handlar det även om att passa på att göra roliga skämt på intet ont anande familjemedlemmar. Farah Alzaher som ska börja andra klass minns dagen med täljtema allra bäst.

– Det roligaste var att få tälja. Jag täljde en penna och målade spetsen för att luras. Hela familjen gick på det, säger Farah och fortsätter:

– Mamma blev inte arg, hon bara frågade om jag hade roligt med att tälja.

Mot ett träd lutar en stege gjord av rep som slingrar sig in i knopar runt robusta björkgrenar, det är barnens skapelse. Från trädet ovanför stegen går två linor, en övre och en undre, som är spända runt ett annat träd ett par meter bort. Nu ska här gås på balanslina mellan två träd.

– Är det någon som vill prova balanslinan, ropar Helvi. Molly Hoffman, 9 år, kommer farandes som en pil genom skogen. Innan någon vet ordet av det har hon klättrat uppför stegen och svänger än hit än dit när hon håller i sig i den övre linan och går kräftgång på den undre. Att hon ramlar, skrapar ena benet lite och sen rusar iväg så snabbt att de små bloddropparna torkar av bara farten, är det knappt någon som hinner uppfatta. Kvar står stegen och väntar på fler äventyrare och har man tur kanske man kan hitta den där än.

Under avslutningskvällen väntar kvällsbålet där man samlas runt en lägereld, äter godis, leker charader och så ska de vuxna spela upp sketcher för barnen. Men först mellanmål, alla samlas vid grillplatsen. Från stranden hörs gråt, alla rusar genast dit. En flicka är väldigt upprörd.

– Hon har tappat sin toffel i vattnet, förklarar ett av barnen innan kamraten får en tröstande kram och uppmuntrande ord. Så länge det finns ungar så finns det hopp.

Farah Alzaher och de andra deltagarna har målat stenar som ska läggas ut i skogen. Den som hittar och följer alla stenar kommer fram till en skatt.
Farah Alzaher och de andra deltagarna har målat stenar som ska läggas ut i skogen. Den som hittar och följer alla stenar kommer fram till en skatt.
Powered by Labrador CMS