Sätt ett slutdatum för försäljning av cigaretter i Sverige

Den nya regering som tillträder har en unik möjlighet att höja ambitionerna på folkhälsområdet och sätta ett slutdatum för försäljning av cigaretter i Sverige.

Riksdagen sa nyligen nej till den avgående regeringens förslag till ny ANDTS-strategi, bland annat för att strategin inte tog hänsyn till att olika nikotin- och tobaksprodukter kan orsaka olika stora skadeverkningar. Vi är övertygande om att det är fullt möjligt med ett slutdatum inom en tioårsperiod. Men det kräver att tobaksindustri, myndigheter, regering och riksdag arbetar i samma riktning.

Idag bygger tobakspolitiken huvudsakligen på två ben. Det ena benet fokuserar på hur vi kan förhindra minderåriga att börja röka och det andra benet hur vi kan få befintliga rökare att sluta. Kring dessa två ben finns det en bred samsyn. Däremot har Sverige haft mycket svårt att ta till sig ett tredje ben som alltfler länder börjar tillämpa, nämligen skademinimering som strategi för hur vi ska förmå de som inte klarar eller inte vill sluta röka att gå över till mindre skadliga alternativ.

Globalt räknar WHO med att det fortfarande år 2025 kommer finnas en miljard människor som röker. Sverige har en lägre andel rökare, men det är fortsatt hundratusentals som röker och som inte får möjlighet till kunskap om skademinimeringsalternativ

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS