Samhället måste planeras för alla åldersgrupper!

Jag har fyra ordförandeuppdrag och är dessutom klubbmästare i boföreningen Västerport där jag bor. I min roll som ordförande i SPF Seniorerna Östersund som jag nu snart haft i fem år upplever jag de problem som finns för den del av medlemmarna som inte har utrustat sig med dator. Av ca 950 medlemmar är det drygt 100 som inte har e-postadress.

Några av de problem som jag konstaterat:

· Östersunds kommun gör inte konsekvensbeskrivningar av förändringar när det gäller betalningssystem för parkeringsplatser.

· Bussåkare med rollator har problem att registrera sitt kort/sin biljett då detta skall ske vid förarens placering. (avsteg nu under coronapandemin)

· Vinterstaden Östersund gör en stor satsning på cykelvägar men planerar inte för att spark skall användas - vita stråk är ett gammalt krav!

· Allt flera butiker, serveringar mm tar inte emot kontanter. I Norge och Danmark är det lagstiftat att handeln är skyldig att ta emot kontanter.

· När det blev bestämt att vaccinationsbevis skall användas vid olika tillfällen hade det inte gjorts en konsekvensbeskrivning om hur det skulle fungera för personer som inte är datoriserade. Jag har under de senaste två månaderna skrivit ut ett stort antal ansökningsblanketter som jag delat ut till personer som på det sättet skall ansöka om vaccinationsbevis Det som först skulle ta någon vecka har sedan visat sig ta 5 - 6 veckor!! Jag skrev ett mail till E-hälsomyndigheten den 14 december och fick ett svar den 18 januari!!

Det är av stor vikt att samhället planerar lösningar som tar hänsyn till alla och som inte diskriminerar vissa grupper!!

Per Söderberg
Ordförande i SPF Seniorerna Östersund

Powered by Labrador CMS