Så bekämpar vi gängen

Gemensamt nordiskt agerande nödvändigt för att bekämpa gängkriminaliteten.

 Gängkriminaliteten agerar över gränserna i hela Norden. Varje land har självfallet ett eget ansvar för den uppkomna situationen, men för att komma till rätta med brottsligheten krävs gemensamma krafttag. 

Att regeringarna kritiserar varandra och stärker gränskontroller inom Norden är ingen hållbar lösning. Redan i Helsingforsavtalet, Nordiska rådets ”konstitution” från 1962, står att de nordiska länderna ska utveckla samarbetet på bland annat det rättsliga området. I praktiken har man dock inte nått särskilt långt. 

Varje land har sina egna lagar och agerar inte samordnat. Det är hög tid att ändra på detta och intensifiera samarbetet. Gränserna i Norden hindrar inte de kriminella gängen. De verkar gränslöst. Det bör även regeringar och myndigheter göra för att samordna krafterna i brottsbekämpningen. 

Även när det gäller det förebyggande arbetet är närmare samarbete värdefullt. Ett förslag som vi vill lyfta är en gemensam nordisk insatsstyrka, som bör tillsättas snarast. Det är ett förslag från den danske kriminologen David Sausdal, verksam vid Lunds universitet. 

Han tror inte att varje lands agerande med främst skärpta straff och gränskontroller ger tillräckliga resultat. Lösningen är nordisk, menar Sausdal. 

Gängkriminaliteten agerar över de nordiska gränserna. Då bör Norden tillsammans agera för att få stopp denna verksamhet. Inrätta snarast en gemensam nordisk specialstyrka, bestående av relevanta myndigheter, forskare och praktiker, som aktivt utan gränshinder kan ta itu med gängkriminaliteten. Inled också ett aktivt arbete för en nordisk samordning av rättssystemet.

Håkan Larsson Ingrid Printz Bert-Olof Zackrisson Elsa Wickström Stefan Fax Jan Molde Bengt Sundsten Aktiva i Föreningen Norden Östersund/Jämtland 

Powered by Labrador CMS