Replik på ledare i Jämtlands Tidning
Replik från Axfood om fiskfoder i laxproduktionen.
Situationen för strömmingen/sillen i Östersjön är kritisk, vilket har lett till att WWF ger den rött ljus i sin senaste fiskguide. Axfood har därför beslutat att inte sälja surströmming i sina butiker i år. Vi förespråkar ett totalförbud mot trålning i Östersjön (Svenska Dagbladet, 22/7).
I en ledare (Jämtlands Tidning, 13/8) hävdar Ralph Rentsch att Axfood inte bryr sig om vilket fiskfoder som används i laxproduktionen och att vi borde sluta sälja norsk lax.
Axfood har i över 16 år arbetat med att ställa krav på innehållet i fodret som används för bland annat produktion av lax. Fodret ska inte ha rött ljus enligt WWF:s fiskguide, även om det inte är miljöcertifierat. Vår uppfattning är att vi genom tydliga miljökrav bidragit till en utveckling mot mer hållbart foder inom fiskindustrin.
I juni deltog Axfood i en konferens i Stavanger för att diskutera våra förväntningar på de norska laxproducenterna. Det finns inte många producenter av fiskfoder, men flera av dem använder uteslutande miljöcertifierat foder. Den producent som använder mest fiskmjöl från Östersjön använder närmare noll än en procent sill/strömming från Östersjön i fiskmjölet. Vi vill dock se att allt fiskmjöl från sill/strömming i Östersjön försvinner från marknaden och vår leverantör av lax till det egna varumärket Garant använder inget fiskmjöl alls som kommer från Östersjön.
En positiv effekt av att vi i år inte har surströmming i sortimentet är att kritiken mot trålningen i Östersjön tycks ha ökat. Det är viktigt. Inte minst för att skapa ett politiskt tryck för att stoppa trålningen i Östersjön så att bestånden kan återhämta sig. Det gynnar både det småskaliga fisket och alla de surströmmingsälskare som även i framtiden vill kunna fortsätta att njuta av denna svenska delikatess.
Åsa Domeij Hållbarhetschef Axfood