Skogsägaren Pelle Sallin är besviken på Region JH:s remissvar på 2024 års skogspolitiska delbetänkande.

Regionen måste backa upp skogsutredningen

De senaste årens otydliga myndighetsutövning har varit förödande för skogsbruket.

Efter att ha läst Region Jämtland Härjedalens remissvar på 2024 års skogspolitiska delbetänkande (SOU 2024:91) blir vi bekymrade. I stället för att ta fasta på de viktiga reformer som föreslås – inte minst om att ge Skogsstyrelsen en tydligare och mer effektiv roll – lägger regionen stor kraft på att försvara ett föråldrat och otydligt system som de senaste åren resulterat i en mängd domstolsärenden. 

Utredningen föreslår rimliga förändringar för att stärka rättssäkerhet, minska dubbelkommandot i beslutsärenden och skapa tydligare ansvarsfördelning mellan myndigheter. Det handlar bland annat om att Skogsstyrelsen ska vara den sammanhållande tillsynsmyndigheten – något som borde vara en självklarhet. 

Skogsstyrelsen har kompetens, närvaro och ansvar för att väga in både miljömål och produktionsmål. Att Region Jämtland Härjedalen argumenterar för att Länsstyrelsen ska fortsätta ha en tung roll i detaljreglering av skogsbruket – trots brist på samordning, erforderlig skoglig kompetens och ökad byråkrati – känns varken modernt eller effektivt. Det mest anmärkningsvärda är dock tonen och vinkeln i själva yttrandet. Den är långt ifrån neutral. Man talar mer som en partsföreträdare för länsstyrelsen, än som en regional utvecklingsaktör med ansvar för helhet, hållbarhet och långsiktighet

Enligt Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet från 2024 placerar sig Jämtland i botten. 

Fyra av länets åtta kommuner förbättrade sina placeringar: Krokom, Härjedalen, Ragunda och Bräcke. 

Samtidigt backade tre kommuner, där Östersund tappade 29 placeringar och hamnade på plats 162. Åre kommun upplevde också en negativ utveckling och fick ett sammanfattande omdöme på 2,9, jämfört med fjolårets 3,3. Detta är särskilt oroande med tanke på att Åre har en av landets högsta andelar företag per capita. Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv skriver om företagsklimatet: ”Värst är det i Jämtlands län. Där svarar 48,7 procent av företagen att byråkratin är ett tillväxthinder, nästan 10 procentenheter högre än genomsnittet i landet.”

Med det sagt kan tycker vi att Region Jämtland Härjedalen har en hel del mer att ge även oss företagare i skogsnäringen. De senaste årens otydliga myndighetsutövning har varit förödande ur både social, ekonomisk och miljömässig långsiktig hållbarhet för det Jämtländska skogsbruket. Ett sätt att hjälpa skogsnäringen i länet är att välkomna de förslag som skogsutredningen lägger fram.

Pelle Sallin, företagare och skogsbrukare.

Fredrik Eliasson, företagare, skogsbrukare och ordförande för LRF kommunavdelning Åre

Detta skrev Tidningen Näringslivet 

”Minst problem med regelkrångel och byråkrati har företagen i Värmland och Gävleborg, där 29,9 respektive 30,4 procent av företagen upplever det som ett problem.

Värst är det i Jämtlands län. Där svarar 48,7 procent av företagen att byråkratin är ett tillväxthinder, nästan 10 procentenheter högre än genomsnittet i landet.

– Jämtland har också de största problemen vad gäller infrastruktur, där 41 procent av företagen ser det som ett hinder. Det är mer än dubbelt så högt som riksgenomsnittet, så det är två oroväckande faktorer för Jämtland, säger Johan Karlsson.

Powered by Labrador CMS