LEDARE

Regionens trovärdighet ifrågasatt

Elever hyser oro efter sexövergrepp på länets största kulturskola.

Publicerad Senast uppdaterad

Vi skrev förra sommaren om hur en ung kvinnlig elev på Birka utnyttjats sexuellt av en lärare i 50-årsåldern i hans bostad på skolområdet. Eleven mådde mycket dåligt efter det inträffade och polisanmälde det hela. En utredning som lades ned. Skolledningen erbjöd den utsatta eleven psykologhjälp. Läraren fick lämna sin bostad på området, inte för att han haft det dåliga omdömet att utnyttja sin ställning för att ha sex med en elev, utan för att han i samband med det bjudit på alkohol.

Ett brott mot skolans regler om alkohol på området! Läraren fick också en varning men sitter kvar i skolans ledningsgrupp. Nu reagerar en stor del av eleverna på Birka över vad de upplever som att skolledning och regionledning tystar ned det hela. Det här kan ni läsa om på nyhetsplats i detta nummer av JT. Elever reagerar över att skolledningen anser saken utagerad. Det här har fått många elever att bojkotta lärarens lektioner och under en tid har skolan därför också satt in en extralärare.

Huvudman för Birka Folkhögskola är Regionen. Och då måste man faktiskt igen fråga vilken värdegrund som Regionen har? Birka Folkhögskola är länets kanske största utbildare inom olika kulturriktningar. Att man där från skolledning och huvudman ger signaler om att det verkar vara ganska ok att en lärare utnyttjar en elev sexuellt får en att undra! Ett sådant här beteende från en lärare visar på en sådan omdömeslöshet att det torde vara skäl för avsked.

Har de aktuella samhällsdebatterna om bla MeToo inte nått fram till de skyddande bubblor som tydligen skolledning och politiker befinner sig i? Hur hela ärendet skötts är en skandal och nu måste ansvariga ta tag i frågan. Inte minst för att skapa en arbets och studiero på skolan. Det som händer på Birka är viktigt för länets framtida kulturliv. Både elever på skolan och alla länsbor måste få signalen från ansvarig ledning att det som skett är helt oacceptabelt! Frågan är väl vad Regionen och skolledning gör om eller när den manlige lärarens omdöme sviktar igen?

Powered by Labrador CMS