Den som är satt i skuld är inte fri

Inget bekymmer för oppositionen.

Publicerad Senast uppdaterad

Den om är satt i skuld är inte fri. Det sa Göran Persson under sin tid som finansminister.

En högaktuell sentens när situationen för Region Jämtland Härjedalen ska diskuteras.

Regionen är i ett läge där olika nedskärningar och åtgärder sätter en mycket hård press på personalen. En personal som naturligtvis reagerar på olika sätt.

Det är bara naturligt. Det som känns rent ut fördjävligt är när då oppositionsråden Ann-Marie Johansson och Bengt Bergqvist (s) tar till brösttoner och gråter krokodiltårar.

De två ömmar för personalen och missar inte chansen att försöka ta billiga politiska poäng.

Det tycker jag faktiskt är osmakligt.

Ann-Mari Johansson och Robert Uitto (s) var de två regionråd som år efter år administrerade ett allt mer skenande underskott utan att göra ett dugg för att sätta stopp!

Att vända regionens ekonomi och ändå ha pengar till löneökningar och personalvård hade naturligtvis varit enklare för tio år sedan när underskottet i ekonomin räknades i några hundra miljoner.

Idag har regionen ett ackumulerat underskott på 1,5 miljarder.

Faktum är att regionen under flera år lånat till löpande utgifter som lönerna och att Kommuninvest som lånat ut 400 miljoner till slut satte stopp.

Den enda gången den tidigare ledningen visade någon större aktivitet var när de försökt få in länet i en storregion. Något som en massiv folkopinion satte stopp för.

Då var drivkraften att även skulderna skulle försvinna in i den nya regionen och staten skulle gå in och se till att den nya storregionen kunde börja sin verksamhet från noll.

Regionens ekonomi har förbättrats från en MYCKET låg nivå. Alternativen för det nya styret har varit att lägga ned hela verksamheter. Det har man undvikit!

Hade regionen varit ett företag hade det begärts i konkurs för länge sedan.

Och hade de tidigare regionråden varit företagsledare är frågan om de hade kunnat undvika åtal?

Som företagare får man nämligen inte vara hur oskicklig och okunnig som helst när man driver verksamhet. Man har dessutom ett personligt ansvar för verksamheten!

Regionen har år av tufft arbete med ekonomin framför sig. Och fortfarande är väl alternativ som att lägga ned hela verksamheter inte uteslutet!?

Powered by Labrador CMS