Reagera nu och rädda Spikbodarna!

Protestera! Och gör det nu, i morgon kan det vara för sent.

Kära Östersundare och Östersundsvänner! Jag hoppas att de flesta av Er vid det här laget vet att Östersunds politiska ledning tänker förära oss med en nyetablering av elintensiv industri i Verksmon och friluftsområdet Spikbodarna. 

Det finns flera ögonbrynshöjande detaljer i den tänkta satsningen vilka redan har belysts i flera insändare. Så låt mig försöka sammanfatta dessa för att sedan komma till min poäng. 

1. Den föreslagna Fördjupade översiktsplanen (FÖP) som beskriver den tänkta etableringen står i påfallande kontrast mot den överliggande Översiktsplanen (ÖP), fastslagen så sent som i juni 2022. Så är det ju inte riktigt tänkt, utan FÖP skall fungera som en komplettering av ÖP. Dvs det är ÖP som fortsatt skall styra inriktningen för kommunens utveckling under lång tid framöver. Vad kontrasterna består i? Kort sagt: enligt ÖP skall friluftsområdena skyddas, energianvändningen minska och biologiska mångfalden främjas. Med FÖP lyckas politikerna med konstycket att bryta mot alla dessa mål samtidigt. Mål som de själva tagit fram! 

2. I ett läge där vi kan och vill förvänta oss vara del av den gröna omställningen, en övergång från en CO2-slösande till en CO2-sparande ordning för samhället, vad gör då Östersund? Jo, man föreslår att gå ”all in” för att satsa elproduktion på att driva serverhallar som skall mata AI-algoritmer med obegripliga mängder nedsparade data. Allt grundat på en framtidsvision som ingen i dag vet om den ens blir verklighet (se t.ex. ”Alltmer tyder på att AI riskerar kollapsa”, SvD 2024-09-22). Och vi pratar inga små mängder el. De 150 MW som planeras till etableringen motsvarar elektrisk effekt från 10-15 större vattenkraftverk. Eller 40-50 fullstora vindkraftverk. Och vad händer med elpriserna om detta blir verklighet? Det är som bekant tillgång och efterfrågan som styr marknadspriset. 

3. För att bättre motivera eller snarare ”greenwasha” serverhall-satsningen skall man göra en ytterligare gigantisk satsning på växthus, vilka är tänkta att använda den överskottsvärme som serverhallarna genererar. Det finns dock några små hakar: 

• Växthusen kräver mycket yta vilket innebär att ca 100 hektar av Östersunds populäraste friluftsområde Spikbodarna får stryka på foten 

• Växthusen behöver dessvärre inte bara värme utan även stora mängder ljus vilket kräver ytterligare el 

• Och hur mycket överskottsvärme kommer egentligen växthusen använda på sommarhalvåret? 

4. Det finns en påfallande osäkerhet med hela konceptet. Ecodatacenter och deras partner Wa3rm är unga företag som satsar på att etablera sig på en spekulativ och upphaussad marknad för serverhallar och AI. De driver ingen egen verksamhet. Affärsidén bygger på att de tillhandahåller en anläggning som hyrs ut till kunder/entreprenörer. Inga sådana finns framme i dag så vi vet inget om hur många arbetstillfällen som kan skapas. Och om det skulle bli en överetablering (tänk padelhallar) så riskerar Östersund stå där med enorma, tomma lokaler och ett sargat Spikbodarna. Som aldrig kan återskapas. 

Nog om bakgrunden och detaljerna. Min poäng och samtidigt fråga till alla Er som brukar njuta av stadens fantastiska särart som Sveriges friluftshuvudstad: Varför reagerar Ni inte med ett avgrundsvrål mot denna obegripliga klåfingrighet från era politiker? 

Eller som fransmännen hade gjort i detta läge: häll ut en stor hög med något brunt och illaluktande framför Rådhuset! 

Men gå åtminstone man ur huse´ och protestera! Och gör det nu, i morgon kan det vara för sent. 

 Peter Novak 

Powered by Labrador CMS