Vad är det som drivit dig under dina år i Rätan? 

 – Att ha något att göra. Det är roligt när det kommer folk hit. Fredagshundringen går väldigt bra, då är det alltid fullt, säger Leena och skiner upp.
Vad är det som drivit dig under dina år i Rätan? – Att ha något att göra. Det är roligt när det kommer folk hit. Fredagshundringen går väldigt bra, då är det alltid fullt, säger Leena och skiner upp.

Leena hamnade i Rätan av en slump

Leena Grubb driver vandrarhem, hyr ut lägenheter och inte minst Wärdshuset PaStället i Rätan. Norrtäljetjejen Leena kom till Rätan 1987, mest av en slump, och hon tänker inte flytta, än.

Publicerad

– Jag hade levt livets glada dagar hemma i Rimbo, Norrtälje, nämner hon och fortsätter. Jag skulle följa med när några andra ungdomar som skulle skjutsas hit till Rätansgården, för rehabilitering. Jag lämnades kvar och såg chauffören köra iväg, berättar Leena.

Hur reagerade du då?

– Jag vill bara härifrån. Jag gick upp till 45:an och fattade inte åt vilket håll jag skulle gå. Jag blev kvar, hittade en kille från Klövsjö. Vi gifte oss 1988, skildes åt 2001, så var det då, konstaterar hon.

I år firar hon 20 år i Rätan förutom första tiden på 80-talet. Jag träffar henne på altanen som går runt vänstra hörnet på värdshuset. Solen värmer och det är rätt gott.

– Nu är det en svår tid när det är soligt och fint ena dagen och nästa dag kommer det tre decimeter snö. Idag passar jag på att städa undan julbelysningen på uteserveringen, säger Leena.

När vi går in slår det mig att all inredning går i pastellfärger av alla slag. Men med betoning på rosa, turkos och illgrönt, som ställets logga. Det är prylar av alla de slag, lite varstans i restaurangen. Det är rätt häftigt, riktigt koolt måste jag säga. Det är mycket, men inredningen tippar inte över. Det finns till och med en Grindslanten med pastellblå ram.

– Det är ni män som reagerar mest och blir glada av alla färger här. Många karlar ber om att få fotografera, så varse god och känn dig som hemma. För det ska kännas som hemma här, poängterar Leena och skrattar gott.

Vad gjorde du innan du öppnade värdshuset?

– Jag jobbade på OKQ8 här i Rätan och ville inte vara kvar när butiken lades ner. Detta ställe stod tomt, så hösten 2017 slog jag till, nämner hon.

Leena har låtit sig inspireras av Drömkåken i Roslagen, ett fik och lunchhak även det fyllt med pastellfärger.

– Jag kollade med försäljare och andra som reser runt mycket om det fanns något liknande. I december 2017 drog jag igång med allt fixande och målande. På julafton målade jag och min systerdotter panelen. Den förvandlades från mörkbrun till snyggt grå, berättar hon.

Den första februari 2018 kunde hon öppna, PaStället. Men redan 2013 startade Leena Rätan event. I det företaget hyr hon än i dag ut boende i trakten.

– Jag hade tur och kunde hyra ut ett antal hus och jag styrde upp en husvangsparkering på noll tid till de som byggde Mullbergets vindpark. Jag fick i uppgift att placera ut 160 arbetare. Det var en fantastisk tid, minns Leena. I dag har hon kvar ett tiotal hus och lägenheter. Medans jag äter en sen lunch deltar hon i ett zoommöte.

Hur tänker du i dessa Coronatider?

– Här är det inga problem, max fyra vid varje bord. Men när vi måste stänga 20.00 så vet jag att folk går hem till varandra och då är det inte fyra och fyra. Det kan säkert var 10 personer eller fler i ett vardagsrum. Det är inte Coronasäkert men det har inte Folkhälsomyndigheten tänkt på. Det vore bättre om gästerna kunnat stanna till 22 i vart fall, menar Leena.

Hon har haft tur fram tills förra helgen, då den enda Coronastängningen inträffade?

– Jag kände mig dålig på fredagseftermiddagen och stängde under lördag och söndag. Jag fick tag på ett snabbtest på fredagskvällen men kunde ändå inte andas ut, för jag litade inte på det trots att det visade negativt. På måndagen testade jag mig på hälsocentralen i Svenstavik och då var allt grönt, pustar hon ut.

Vad är det som drivit dig under dina år i Rätan?

– Att ha något att göra. Det är roligt när det kommer folk hit. Fredagshundringen går väldigt bra, då är det alltid fullt, säger Leena och skiner upp.

I höstas blev du anmäld till Diskrimineringsombudsmannen för att du gav rabatt till kvinnor när du ordnade älgjaktsmiddag här.

– Vi ville göra en rolig grej och för att få hit tjejer och inte bara karlar. Det var flera veckor senare som anmälan dök upp. Det var bästa reklamen man kan tänka sig. Folk pratar om det ännu, konstaterar Leena förnöjt.

Vad hände med anmälan?

– Ingenting. Ärendet lades ner. Jag kan inte göra om det, säger hon med eftertryck.

I värdshuset finns sju rum för övernattning och granne ligger Rätans gamla hälsocentral där Leena driver vandrarhem.

– Just nu är hela uthyrt på långtidskontrakt till byggare som jobbar till fjälls. Det är helt perfekt, menar hon.

Det går rätt bra med andra ord.

– Jag klagar inte men jag är väldigt tacksam över alla gäster som kommer. Det har stundtals varit rät kämpigt. När skoterfolket dyker upp och beställer drinkar, för att rädda mitt företag, blir jag glad att det finns de som tänker så.

Vad har du på gång framöver?

– Det kommer att komma väldigt mycket folk i sommar. Jag är inte alls orolig, säger hon övertygande. När jag tror att vi talat klart nämner hon förra sommarens succé, och hon hoppas på repris.

– Den 31 juli och 1 augusti kör vi gårdsloppis här i Rätan. I fjol var jag till Klövsjö och blev inspirerad av deras gårdsloppis och tänkte att det borde vi också ordna i Rätan. Det var 47 anmälda säljare och det kom över tusen personer, både lördag och söndag. Jag var helt slut efter helgen. Redan nu är det är det 25 anmälda till i sommar, så det är klart att vi kör igen, lovar Leena Grubb en driftig kvinna som av en ren slump hamnade i Rätan för snart 35 år sedan.

Powered by Labrador CMS