Anton Hammar (S) är kommunalråd i Ragunda.

VA - kostnader skjuter i höjden – Ragunda och Bräcke i topp

RAGUNDA (JT) Taxan för vatten- och avlopp skjuter i höjden. I länstoppen sista året ligger Ragunda och Bräcke.                                     – Staten har ett ansvar att bära när det kommer till reinvesteringar, säger Anton Hammar (S), kommunalråd i Ragunda.

Publicerad

Ragunda är den kommun som haft den största kostnadsökningen 2024 jämfört med 2023, 23,2 procent. Bräckes ökning ligger 23,1 procent. 

Dyraste kommunen i länet räknat i kronor är Åre, där va-taxan är på 9620 kronor per år. Detta enligt en undersökning av Nils Holgerssongruppen. I hela landet har det skett en medelökning på 14 procent för VA-taxan under året. I Jämtlands län är ökningen större, 15,1 procent.

– Generellt är underhållsskulden i VA-näten i Sverige oerhört stor. Och här var ju staten med och finansierade utbyggnaden under 50 till 70- talen. Staten har inte sagt att nu går vi in med något riktat statsbidrag eller något annat för att komma till rätta med det här. Men jag är ju övertygad om att staten har ett ansvar att bära när det kommer till reinvesteringar i VA-nätet. Där ser jag gärna framför mig en dialog mellan många kommuner som sitter i en liknande situation och staten, säger Anton Hammar. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS