HAMMARSTRAND

Familjen Happel var tidigt i gång med sin brunch. Från vänster: Iris, Miranda, Ardjan och Jill
Familjen Happel var tidigt i gång med sin brunch. Från vänster: Iris, Miranda, Ardjan och Jill

Sommarkaféerna öppnade i Östjämtland

I takt med sommarsolen och släppta restriktioner kring coronan så öppnade sommarcaféerna i östra Jämtland i helgen på flera ställen. Krångede museum och café öppnade redan klockan 11 på lördagsförmiddagen, men då hade man redan serverat tre motorcykel-killar en timme tidigare!

Publicerad
Elisabeth och Emelie Boije driver Krångede café även denna sommar.
Elisabeth och Emelie Boije driver Krångede café även denna sommar.

– Finns vi på plats så självklart fixar vi fika, berättar Elisabeth Boije, som driver cafét tillsammans med sin dotter Emelie för andra året.

Men hur känns det nu i år jämfört med fjolåret Elisabeth?

– Det känns jätteroligt även om vi faktiskt hade mycket folk här ändå för vi hade pandemivänligt här med gott om plats utomhus. I år känns det extra spännande med nybygget som ska bli klart i mitten på juli vilket jag tror kommer att dra hit mycket folk i sommar, säger hon.

Dottern Emelie var inte här i fjol mer än sporadiskt, men i år är det hon som sköter allt i bakväg vilket hon tycker passar henne perfekt att baka kanelbullar, kladdkaka, bärkaka, wienerbröd, våfflor och mackor naturligtvis.

Det är inte bara fika som man serverar, man säljer också fiskekort till tre fiskvårdsområden och sköter naturcampingen strax före Krångede om man kommer från Stugunhållet.

Tjejerna lär ha fullt upp att göra i sommar.

Redan vid öppnandet klockan 11 kom det ett femtontal gäster och först till fikat var ett Kälarneparet Karin Enmark och Lennart Blom som berättade att de egentligen var på väg till Strånäset för att handla blommor.

– Men det var stängt där så när vi vände åter för att i stället handla vid trädgården i Hammarstrand passade vi på att ta en fika här i Krångede när vi såg att det var öppet. Ett riktig mysigt ställe må jag säga och vi var här även i fjol också. Det lär bli flera turer hit, berättar Lennart.

– Vi vill träffa folk nu när man får, även om inte vi har slitit ont av pandemin då vi bor så att man kan vara för sig själv, berättar Karin.

Första fikagästerna i Krångede var Lennart Blom och Karin Enmark från Kälarne
Första fikagästerna i Krångede var Lennart Blom och Karin Enmark från Kälarne

Det var fler ställen som öppnade för fikagäster i helgen

Hammarstrands camping och café, som sedan 4 år tillbaka drivs av nederländskan Brenda Burgmeijer, öppnade också och redan från start var det gäster på plats. Brenda tyckte att det var roligt att man nu får köra för fullt.

Brenda berättar att det varit bra på själva campingen och som man ser är det redan nu många campare på plats. Till i år har man även anlagt en ny boule-bana för gäster och för intresserade ortsbor att spela om man vill.

En familj som fanns på plats var en hitflyttad familj från just Nederländerna som intog sin lunch på plats. Familjen Happel som bor i Hammarstrand sedan drygt fyra år tillbaka och som stortrivs med Jämtland. De har inga planer på att flytta tillbaka, enligt pappa Ardjan.

– Absolut inte vi trivs underbart här, både min fru Miranda och döttrarna Jill och Iris.

Brenda Burgmeijer har sedan fyra år tillbaka hand om Hammarstrands camping och café.
Brenda Burgmeijer har sedan fyra år tillbaka hand om Hammarstrands camping och café.

Ardjan berättar vidare att han driver en städfirma i Hammarstrand och att han har fullt upp att göra så någon returbiljett tillbaka till Nederländerna är det inte frågan om.

Ena dottern Jill berättar att hon i vintras åkte slalom i backen och ramlade, fick operera knät som nu läkt även om hon fortfarande haltar lite så ska hon fortsätta med slalom till vintern igen men från nästa vecka är det sommarlov som väntar.

Powered by Labrador CMS