Anders Olof-skolan i Hammarstrand är en av skolorna som har haft problem med skadegörelse och brandtillbud. Ragunda kommun vill därför undersöka möjligheten till kameraövervakning av skolgården.
Anders Olof-skolan i Hammarstrand är en av skolorna som har haft problem med skadegörelse och brandtillbud. Ragunda kommun vill därför undersöka möjligheten till kameraövervakning av skolgården.

Förslag om kameraövervakning på skolorna i Ragunda

Ragunda kommuns skolor har haft stökigt mellan elever, skadegörelse och även brandtillbud. Nu finns ett förslag om att skolgårdarna på Anders Olof-skolan och Hansåkerskolan ska övervakas med kameror.

Publicerad

Stök, skadegörelse och bränder anses vara orsak till beslut

Barn- och utbildningsutskottet i Ragunda kommun väntas föreslå kommunstyrelsen att besluta om att övervakningskameror sätts upp på skolgårdarna på Anders Olof-skolan och Hansåkerskolan. Detta efter att skadegörelse, brandtillbud och stök mellan elever har pågått ett tag.

– Man kan säga så här, det är inte ett kontinuerligt problem, det går i vågar. Men absolut, det är både klotter och skadegörelse. Emellanåt är det också stökigt elever emellan, säger Lars Amrén, säkerhetschef hos Ragunda kommun.

När du säger stökigt elever emellan, vad syftar du på då?

– Vi har inget sådant som pågår just nu. Men det var en period när vi hade, jag skulle inte säga mobbning, men det var grupperingar som man kan säga inte var snälla med varandra. Även om man har rastvakter hela tiden blir det svårt, om de ska ha koll på alla ytor i korridorerna går det åt mycket rastvakter.

Rörde det sig om slagsmål?

– Det gick aldrig så långt att de började slåss, i det specifika fallet jag tänker på. Men det var oroligt en ganska lång tid. Framför allt var det verbala uttryck och det förekom även att det blev stökigt i matsalen, med mat inblandat.

När det gäller brandtillbuden har det varit händelser på flera skolor där eldade papper har hittats utomhus.

– Jag ska inte säga att man säkerligen har försökt tända på skolan. Men man har åtminstone eldat väldigt nära skolans lokaler. Vid något tillfälle har man även varit uppe på tak och gjort eld, entrétak och sådana saker. Det är väldigt lätt att det kan ta sig i takfoten på det rätta taket, säger Lars Amrén.

Han drar vissa paralleller till Lund i Skåne, där 13 skolor har brunnit senaste året.

– Vi är inte alls där, men en skola skulle vara helt förödande för en liten kommun. Vi har ingenstans dit vi kan flytta både lärare och elever. Det skulle vara katastrof.

Powered by Labrador CMS