Johan Wickenberg är ställföreträdande räddningschef för Jämtlands Räddningstjänst, just nu arbetar organisationen med att skapa en ny gemensam ledningsfunktion tillsammans med Västernorrland. Den ska vara driftklar våren 2022.
Johan Wickenberg är ställföreträdande räddningschef för Jämtlands Räddningstjänst, just nu arbetar organisationen med att skapa en ny gemensam ledningsfunktion tillsammans med Västernorrland. Den ska vara driftklar våren 2022.

Nytt stort ledningssystem för räddningstjänster i länet

LÄNET (JT) Räddningstjänsten i Åre ansluter sig till länets gemensamma ledningssystem på Trygghetens Hus i Östersund. Nästa år hoppas länets räddningstjänster att det ska finnas ett gemensamt ledningssystem där även Västernorrland ingår.

Publicerad

Räddningstjänsten i Åre har hittills valt att stå utanför den gemensamma organisationen Jämtlands Räddningstjänstförbund, där övriga kommuners räddningstjänster ingår. Detta är ett politiskt beslut som togs efter en utredning som genomfördes 2017. Men sedan dess har länet fått se större och svårare bränder som kräver mer bemanning och samverkan för att släcka.

– I april anslöt vi oss till det gemensamma ledningssystemet som sitter på Trygghetens Hus i Östersund. Det är en otroligt stor vinning. Om det skulle ske en stor brand i Åre kommun kan vi nu snabbare få hjälp från andra räddningstjänster i länet och vi kan bistå andra, säger Johan Blommé, räddnings- och säkerhetschef i Åre kommun. Han berättar att man dragit lärdom av de bränder som var 2014 och 2018, att små räddningstjänster behöver hjälpa varandra.

– Dessutom ger samverkan ett större utbyte även på det professionella planet. Detta när vi är del av ledningssystemet, är med och bemannar funktionen på Trygghetens Hus i Östersund och då träffar andra kollegor från andra räddningstjänster, säger Johan Blommé.

Få tillgång till exklusivt material på Jamtlandstidning.se

Tack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Vi har bytt leverantör.

Därför ber vi dig som redan är prenumerant att logga in på nytt genom att välja Glömt lösenord och följa anvisningarna.

Sedan kan du fortsätta att läsa som vanligt.

Behöver du hjälp att logga in? Har du frågor? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!

063-145832

[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 7 dagar
*Testkampanj*

1 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Digital 12 mån

500 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Papper + Digital 12 mån

800 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

50 kr

Köp nu

Jämtlands Tidning Papper + Digital 1 mån

80 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS