Quicklund (M): Inga gruvor utan lokal förankring
Det är glädjande att frågor som berör Jämtlands framtid och våra gemensamma naturresurser väcker engagemang.
Det visar på vikten av att vi tillsammans diskuterar hur vi bäst förvaltar vår region och våra tillgångar – både för dagens behov och för kommande generationer.
Det är viktigt att påpeka att politiken inte styr privata bolags verksamhet eller beslutar om deras efterlevnad av miljökrav.
Den bedömningen görs av oberoende domstolar, som granskar och väger in samtliga relevanta faktorer i enlighet med gällande lagar och regelverk.
De frågor som lyfts i er replik framstår därför som både missriktade och grundlösa, eftersom de antyder att politiska beslut skulle gå in och styra rättsliga prövningar eller företags självständiga agerande.
En sådan felaktig beskrivning riskerar att förvirra debatten och minska förståelsen för hur vårt rättssystem och näringsliv faktiskt fungerar.
Det absoluta förbudet mot uranbrytning som infördes 2018 har inte förbättrat miljöskyddet eller tryggat kommunernas inflytande.
Tvärtom har det försvårat för utveckling av andra kritiska metaller och mineraler, som ofta finns tillsammans med uran, och som är avgörande för klimatomställningen.
Det vi föreslår är ingen "gruvboom" som går över huvudet på kommuner eller medborgare. Vi vill återgå till de strikta och transparenta tillståndsprocesser som fanns innan förbudet.
Det innebär att uranbrytning i praktiken fortsatt skulle kräva tre separata tillstånd – enligt miljöbalken, minerallagen och kärntekniklagen.
Anläggningar som hanterar uran av betydande koncentration klassas som kärntekniska anläggningar och då gäller kommunalt veto.
Kort sagt: inga gruvor utan lokal förankring.
Låt oss mötas i konstruktiva samtal om Jämtlands bästa. Det är bara genom att se möjligheter och arbeta tillsammans som vi kan bygga ett starkt och hållbart samhälle.
Saila Quicklund ( M) riksdagsledamot Jämtlands län.