Prisökningarna gräver hål i pensionärers plånböcker

Flera vanliga vardagsutgifter har ökat under höst och vinter. Bensinpris, livsmedelskostnader men framför allt elpriserna. I Jämtland Härjedalen var det rörliga elpriset runt jul cirka 3,9 gånger dyrare än vid samma tid för ungefär ett år sedan. Kraftiga prisökningar på till exempel el drabbar alla hushåll, oavsett ålder.

I Norge och flera andra europeiska länder väntas statliga stöd för att mildra hushåll och företags påverkan av höga elpriser. Då en stor del av elräkningen består av skatt bör Sveriges regering också överväga en tillfällig minskning av skatterna på elräkningen. 

Men de allra flesta pensionärer har lägre inkomst än de som arbetar, marginalerna är mindre och prisökningar gräver hål i plånboken. Pensionen höjs något 2022 men hänger inte med i de ökande utgifterna. I Jämtland Härjedalen har hälften av pensionärerna som mest cirka 14 000 kronor i plånboken varje månad år 2022.  

Redan före den senaste tidens ökande priser var det en av fem vuxna i Sverige som gav ekonomiskt stöd till sina äldre anhöriga. Det krävs mer än tillfälliga åtgärder som skattelättnader eller olika statliga tillägg för att åstadkomma tryggare och högre pensioner.  

Den sjunkande tilliten till systemet och pensionspolitiken behöver återupprättas. Politiken måste agera när brister uppstår och vara beredd att göra insatser i alla delar av systemet. Vi i SPF Seniorerna anser att pensionssystemet måste ses över i sin helhet. Avsättningarna till allmän pension måste förstärkas och komma både dagens och framtidens pensionärer till del.  

Martin Rolén
Distriktsordf.
Jämtland Härjedalen

Powered by Labrador CMS