Patienter remitterade till NUS behandlas illa av Regionen

Patienter med svår sjukdom och stor oro och ångest som remitteras till Umeå behandlas oerhört illa av Region Jämtland/Härjedalen.

Resor och boende ska patienten själv klara av via Resecentrum och det ges inga valmöjligheter. Patienterna placeras på hotell U&Me i centrala Umeå där incheckning sker via en dator i restaurangen. Om man inte är van med dator och internet finns det ingen personal att fråga och det är omöjligt att få en nyckel till rummet. Rummen är spartansk inredda, en dubbelsäng och en stol samt ett tvättfat i rummet, dessutom är all skriftlig information på engelska. Frukost ingår men övriga måltider får intas någonstans ute på staden till dryga kostnader. Om man blir sjuk på hotellet hänvisas till 1177 eller 112. Kollektivtrafikens hållplats ligger 700 meter från hotellet, en promenad som kostar på både fysiskt och psykiskt. Bussresan till NUS kostar 66 kr/dag t.o.r.

Det är omänskligt att bli behandlad på detta sätt utifrån ålder, sjukdom och naturligtvis den stora oron inför framtiden. Sjuka jämtlänningar med enkel resa på minst 40 mil behöver hjälp och stöd i samband med behandlingar vilket kan fås på hotell Björken som inte ens har blivit inbjuden att delta vid upphandling av boende. Hälso- och sjukvårdslagen ”en god hälsa och vård på lika villkor…” gäller tydligen inte för Region Jämtland/Härjedalen, endast ekonomin som svårt sjuka patienter ska rädda genom att bo på undermåliga hotell.

Min fråga är varför Region Jämtland/Härjedalen inte ens erbjudit Hotell Björken att få delta vid upphandlingarna?

Inger Breil

.

Powered by Labrador CMS