Det är tufft för butikerna i Funäsdalen. Ica tappar 50 procent av försäljningen och varslar sin personal.
Det är tufft för butikerna i Funäsdalen. Ica tappar 50 procent av försäljningen och varslar sin personal.

Pandemin slår hårt mot Ica i Funäsdalen – över hälften av de anställda varslas

Över 20 personer riskerar att bli utan jobb när Ica Funäsdalen varslar sin personal.


Publicerad

– Pandemin har slagit hårt mot oss, just nu känns det nästan hopplöst, säger butiksägare Daniel Lindquist.

Med extra- och årsanställda sysselsätter Ica i Funäsdalen över 30 personer. Idag är runt 20 av dessa varslade. Enligt Daniel Lindquist handlar det om 70 procent av den totala personalstyrkan. Omsättningen i butiken sedan pandemin bröt ut för snart ett år sedan har sjunkit med hela 50 procent. Detta trots att sommaren i fjällvärlden såg gynnsam ut med alla hemestrande svenskar.

– Visst var det mycket folk i området, men det räckte inte till för att nå en normal försäljning. Pandemin har slagit hårt mot oss, säger Lindquist. – Framförallt känns det olustigt att tvingas varsla en del av vår duktiga personal, men idag ser jag ingen direkt ljusning.

Hur det blir med jul och nyår är det ingen som vet, så hela situation är minst sagt osäker. En stor del av butikens omsättning har under åren varit gränshandeln mot Norge. När gränsen stängdes blev det tvärnit.

– Inte bara det att norrmännen försvann. Även resandet in och ur Norge gjorde att många svenska och framförallt andra utländska kunder försvann, säger Daniel Lindquist.

Den normalt fulla parkeringen utanför butiken är dag glest fylld med bilar. De besökare som finns i Funäsområdet har lyssnat på alla varningar och när de åker upp till sina stugor är bilarna fyllda med mat som de nu köpt i butiken hemmavid.

– Jo, det handlar mycket om corona, de håller sig från vår butik.

Som alla andra tror Daniel Lindquist att gränsen inte kommer att vara stängd för evigt. En dag öppnar den igen.

– Jag tror inte det blir som att vrida på en strömbrytare och alla kommer tillbaka. Och om det gör det på samma sätt som det gjort förr är svårt att veta. Jag tror vi kommer tillbaka dit där vi var innan, men om det tar en månad eller ett år det är omöjligt att säga

Powered by Labrador CMS