ÖVERHOGDAL

Kör så det ryker. Jesper Arvidsson från Iffelnäs vältar nysått grönfoder i Överhogdal.
Kör så det ryker. Jesper Arvidsson från Iffelnäs vältar nysått grönfoder i Överhogdal.

Glädje när jordbruket i Överhogdal återupptas

Sly, rötter och gigantiska tuvor. Inga problem för Oskar Hansson.
Nu återerövrar han åkrarna i Överhogdal som inte brukats på 50 år eller mer.

Publicerad Senast uppdaterad

Överhogdal är den största byn i nordöstra delen av Härjedalens kommun. Byn är inte minst bekant för Överhogdalstapeten, fem bonader med rötterna i vikingatiden på 1000-talet eller århundradet därefter.

Men den som idag åker E 45 genom Överhogdal har också kunnat konstatera att en god del av byns åkermarker inte varit i bruk på många år. Förbuskningen har tilltagit rejält trots att några fastighetsägare gjort vad de kunnat för att hålla vissa marker öppna.

En av dem som sett det är Oskar Hansson från Hackåsen i Oviken. Med sin sambo Magdalena Persson driver han företaget MOAST som bland annat skördar och levererar hö över delar av Sverige. Och det var under en resa den omtalat torra sommaren 2018 som han fick en idé.

– Höskörden blev katastrofalt dålig den sommaren. Många tvingades slå det som växte på åkrar som inte brukats på många år. Och det var då jag såg potentialen som fanns här i Överhogdal. Visserligen växte det dåligt även här. Men fördelen var att vissa marker ändå var i sådant skick att de gick att skörda. Och det gjorde vi, säger Oskar och berättar att han samtidigt förvånades över att det inte fanns någon som brukade åkrarna.

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">Oskar Hansson, från Hackåsen i Oviken, återupptar jordbruket i Överhogdal.</span>
Oskar Hansson, från Hackåsen i Oviken, återupptar jordbruket i Överhogdal.Resultatet blev att han kontaktade åtskilliga av byns fastighetsägare. Och i fjol höst kunde han göra de förberedelser som krävdes för att åkermarkerna åter skulle gå att bruka.

– Vi kultiverade allt som gick med jordfräs. Plöja var inte ett alternativ då trädens rötter kan sträcka sig 10 meter in på de gamla åkrarna. Och det skulle bli oerhört tidsödande att rensa bort de gigantiska rotsystem som då rivs upp av plogen. Många åkrar hade också erövrats av mängder med jättestora tuvor. Och sådana är det bättre att fräsa sönder, förklarar Oskar.

Och nu i vår blev det dags att göra vårbruk. På många ställen i Överhogdal det första sedan omkring 55 år eller mer. Synen när Oskars traktorer harvade, sådde och vältade tidigare övergivna åkrar gladde många fastighetsägare.

– Ja, vi är så tacksamma. Här hos oss har åkrarna varit mer eller mindre obrukade sedan 1960 då mina farföräldrar sålde korna, säger Rigmor och Sixten Larsson, ägare till Sjulsgården som är Rigmors släktgård sedan 1600-talet.

<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">"Vi är så tacksamma att någon vill återuppta jordbruket här i byn", säger Rigmor och Sixten Larsson till Oskar när han gör ett uppehåll med traktorn.</span>
"Vi är så tacksamma att någon vill återuppta jordbruket här i byn", säger Rigmor och Sixten Larsson till Oskar när han gör ett uppehåll med traktorn.

Hittills har Oskar återupptagit brukningen 64 hektar åker fördelat på 54 bitar.

– Åkrarna varier i storlek från 3,8 hektar ner till 0,05 hektar. Kan tyckas vara små bitar. Men de är brukningsvärda. Och det bästa för mig är att det är absolut stenfritt – bara fin mull överallt, säger Oskar med ett leende och avslöjar att hans nästa steg i ”återerövringen” av Överhogdal kan bli betande djur.

– Ja om markägarna vill kommer vi att införa så kallad ”Ranchdrift”. Det ger nödvändig ekologisk gödsel och innebär också att vi stängslar in de mer förslyade områdena som djuren successivt får beta av så att markerna öppnas på nytt.

Och säkert ligger det mycket i vad en annan fastighetsägare, som vill vara anonym sade.

– Oskar sätter inte bara åkrarna i stånd. Han gör även en stor kulturgärning för en hel bygd.

Powered by Labrador CMS