Anna Ottendahl ser framemot att det öppnas en förskola i Ottsjö. Här tillsammans med dottern Gry och hennes kusin Nova Barrios Larsson.
Anna Ottendahl ser framemot att det öppnas en förskola i Ottsjö. Här tillsammans med dottern Gry och hennes kusin Nova Barrios Larsson.

Förskola öppnas i Ottsjö

Äntligen kommer Ottsjö att få sin efterlängtade förskola. Det har varit flera turer senaste året men nu är alla handlingar inlämnade till kommunen. Förskolan ska öppnas i bottenplan på Ottsjö Fjällhotell och kommer att drivas av ett stort barnomsorgsföretag.

Publicerad

Redan finns 15 barn i Ottsjö vars familjer söker förskoleplatser. Från början var planen att öppna ett föräldrakooperativ i bygdegården. Något som Jämtlands Tidning skrivit om. Men nu har man i samverkan funnit en helt ny lösning. Nu kliver ett stort landsomfattande barnomsorgsföretag in och tar på sig uppdraget.

– Ägaren till Ottsjö Fjällhotell äger och driver många förskolor runt om i landet. Vi är jättenöjda med den här lösningen att de startar och driver förskolan här, säger Anna Ottendahl vars dotter Gry ska börja på den nya förskolan.

– Den ska öppnas i augusti inför höstterminen och det ser vi framemot.

Ottsjö Fjällhotell ägs av koncernen Ströms Slott vars kärnverksamhet är förskolor och familjehem. Vd och ägare är Magnus Olsson. I och med att möjligheten att öppna förskola dök upp har han fått skruva om i sina planer för hotellet.

– Ottsjö Fjällhotell har varit till salu rätt länge. Vi har tackat nej till ett par bud. För ett tag sedan presenterades vi för idéen att öppna en förskola och nu ser vi andra möjligheter för hotellet, säger Magnus Olsson. Han kan på långsikt tänka sig flera lösningar, att fortsätta arrendera ut hotelldelen till en lokal aktör och driva förskola i bottenplan via Ströms Slott.

– Vi kan också tänka oss att sälja hotelldelen till rätt person. Men just nu känner vi ingen stress runt detta. Den här kombinationen med hotell och förskola är jättebra för oss. Claire Rees som sköter hotellet åt oss gör ett bra jobb, säger han.

Magnus Olsson berättar också att det redan finns förskolelärare på plats för att köra igång verksamheten. De bor alla tre i området.

Jämtlands Tidning träffar Clair Rees på Ottsjö Fjällhotell. Förutom att driva hotellet har hon och hennes make Richard ett hundspannsföretag. Båda är från Wales och har bott tio år i Jämtland.

– De lokaler på hotellet som nu ska bli förskola är idag konferensrum och det finns ett par hotellrum i bottenvåningen. Allt finns på plats för att driva en förskola i lokalerna, med utgång till jättefin gård. Jag är positiv och ser att detta blir en bra lösning för byn, säger Claire Rees samtidigt som hon visar runt där förskolan snart ska öppna. Ägaren har redan ansökt om ändrad användning för lokalerna, det är bara ett beslut som behövs.

– Alla handlingar är inlämnade till Åre kommun och vi skulle kunna öppna på måndag. Vi väntar bara på besked från kommunen. Det som är bra är att det bara behövs mindre anpassningar av lokalerna och utemiljön för att få en funktionell förskola, säger Magnus Olsson. Han och familjen driver sedan åtta år också Hållfjällets turiststation i anslutning till Ottsjö. Just nu under pandemin är denna stängd. 2015 köpte de hotellet i byn och de första tre månaderna inrättades det en flyktingförläggning i hotellet.

– Men det vara en kort period. Vi var medvetna om att det här med flyktingboende bara skulle vara tillfälligt. Då när vi köpte hotellet fanns inte ett enda förskolebarn i byn. Nu har vi en lista på 15 barn inför starten. Det är jätteroligt att det är en sådan tillväxt i Ottsjö. Min familj är väldigt förtjusta i den platsen. Det är otroligt vackert, säger Magnus Olsson som bor och driver Ströms Slott från Ljungskile.

Powered by Labrador CMS