Love Brande och Jesper Jemtehed vid Östersunds Bryggeri har i år sålt cirka 200 000 flaskor öl och must. Det är en fördubbling jämfört med förra året och överskrider deras eget mål. De vill gärna sälja folköl direkt till konsumenterna i en REKO-ring, men Östersunds kommun anser att det bryter mot alkohollagstiftningen.
Love Brande och Jesper Jemtehed vid Östersunds Bryggeri har i år sålt cirka 200 000 flaskor öl och must. Det är en fördubbling jämfört med förra året och överskrider deras eget mål. De vill gärna sälja folköl direkt till konsumenterna i en REKO-ring, men Östersunds kommun anser att det bryter mot alkohollagstiftningen.

Östersunds bryggeri stoppar försäljning av folköl till REKO-ringen – inte förenligt med alkohol lagen anser kommunen

Möjligheten att köpa Östersunds bryggeris folköl och hämta det vid REKO-ringens utlämning har stoppats, eftersom kommunen har synpunkter på lagligheten.

Publicerad

Östersunds bryggeri har klarat sig bra under corona, trots att de förlorat i princip alla restauranger som kunder. Tidigare gick ungefär hälften av ölproduktionen dit. I år har de ändå dubblat produktionen tack vare att deras öl säljs på Systembolaget. Men det gäller att tänka långsiktigt. Därför bestämde sig bryggarna Love Brande och Jesper Jemtehed att ta fram ett riktigt bra folköl som kunde säljas både i matbutiker och direkt till kunder i den så kallade REKO-ringen. REKO-ringar finns över hela landet och bildas av konsumenter och producenter tillsammans. Kunden beställer och betalar i förväg och hämtar upp varorna på en central plats på orten. Det har varit en succé, kunderna får en relation till matproducenten och känner sig trygga med kvalitén och varornas ursprung. Mathantverkarna får bättre betalt när de säljer utan mellanhänder.

– Nu när folk knappt går på krogen längre tänkte vi att det skulle sitta fint med vår folköl, en god alkoholsvag öl. Nästan en folkhälsopolitisk insats, som vi ser det. Men det gick inte, konstaterar Love Brande.

Efter att kommun inlett ett tillsynsärende för hur bryggeriet handskas med servering och försäljning av alkohol stod det klart för herrarna Jemtehed och Brande att det var omöjligt. Åtminstone inte värt risken att hamna i kläm med myndigheterna.

Bakgrunden var att kommunens tjänstemän nåtts av information om att det sålts folköl vid ett event i bryggeriets lokaler i Brunflo. Där finns en bar med tillstånd att genomföra provsmakning av starköl. De har också rätt att sälja folköl i obrutna förpackningar från själva bryggeriet. Den här kvällen hade de informerat gästerna på eventet att de inte fick köpa mer starköl i baren efter provsmakningen, men att det gick bra att köpa folköl i bryggeriet. Så det gjorde gästerna och drack den utanför baren. Men det var den krocken mellan reglerna för utskänkningstillstånd och försäljning som kommunens tjänstemän hade uppmärksammat, de såg det på en bild i en av lokaltidningarna.

Den som tagit beslutet heter Gunnar Olsson och jobbar som konsult för Östersunds kommun i frågor som rör alkohollagstiftningen. Enligt honom är det otvetydigt att kommunens tolkning av lagen är riktig. Beslutet kring Östersunds Bryggeris försäljning av folköl var en ren information. Folköl är inte tillståndspliktigt, bara anmälningsplikt. Det är kommunens uppgift att granska verksamheter som har anmält och har rätt att sälja folköl. En verksamhet som säljer utan att ha rätt därtill ligger utanför kommunal tillsyn, det är polisens uppgift.

Love och Jesper inser att de gjort fel, säger de. Och eftersom de månar om sitt utskänkningstillstånd för provsmakning av starköl kommer de inte att informera eventgäster på något liknande sätt igen. Försäljningen av folköl till REKO-ringen ställdes in strax före jul med blockbokstäver på Facebooksidan, men beställningarna fortsatte att droppa in. Det blev många ”tyvärr” från bryggeriets sida i den tråden. De har svårt att förstå logiken. Deras folköl kan säljas i matbutiker och från bryggeriet. Men inte till REKO-ringen. Enligt deras mening är det inte ens försäljning eftersom kunderna betalt i förväg, det är utlämning av beställda varor.

På andra håll i landet är kommunerna mer liberala i tolkningen av hur alkohollagen tillämpas i REKO-ringar, hävdar de. I Umeå tillåts hemkörning av förbeställd öl och i Uppsala betraktas bryggeriets bil som en del av bryggeriets lokaler, därför är utlämningen ok.

– Det blir godtyckligt och snedvrider konkurrensen mellan microbryggerier i olika kommuner, anser Love Brande.

Framöver ligger de lågt och avvaktar ett liknande fall som ska upp i förvaltningsrätten mellan Värmlands Brygghus och Karlskoga kommun. De vill inte bryta mot lagen men har svårt att förstå det folkhälsopolitiska argumentet för att inte tillåta försäljning av folköl direkt till konsumenterna.

– Jag förstår och respekterar betydelsen av vår alkohollagstiftning, den finns av folkhälsopolitiska skäl. Men jag tror inte att folk som vill supa sig fulla är intresserade av dyr hantverksöl. De köper andra grejer.

Powered by Labrador CMS