Blackwings som tillverkas i Skåne beskrivs som en Ferrari i luften.

Vill starta flygplansfabrik i Östersund

FRÖSÖN (JT) En fabrik som tillverkar elflygplan i en hangar på Frösön. Det är ett av målen för projektet GreenWing där Mittuniversitetet tagit fram en ny energieffektiv vinge som testflygs i Jämtland.

Publicerad

Under tisdagsförmiddagen presenterade professor Mikael Bäckström vid Mittuniversitet och piloten Stefan Johansson det projekt som benämns Green Wings och som med stöd från bland annat Energimyndigheten ska pågå i 18 månader med en budget på 5,2 miljoner kronor.

I hangaren på Frösön presenterade de det som hittills kommit fram i projektet, en energieffektiv vinge byggd i kolfiber placerad på ett mindre plan, en Blackwing som tillverkas i Eslöv i Skåne och där fabriken just nu bygger en ny fabrik i Landskrona.

Just nu står en Blackwing i Green Flyways hangar på Frösön försedd med de vingar som är två meter längre jämfört med originalvingarna.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS