Valter Johansson med Greta Sandberg, i blått, till vänster i bild. Elias Granfors och ungreportern Tilda Hjälm till höger i bild, i grönt. Greta och Tilda går åk 2 äventyrsturism på Dille.
Valter Johansson med Greta Sandberg, i blått, till vänster i bild. Elias Granfors och ungreportern Tilda Hjälm till höger i bild, i grönt. Greta och Tilda går åk 2 äventyrsturism på Dille.

Studenten närmar sig med stormsteg

LÄNET (JT) Studenten närmar sig och firandet är i full gång. Balen på gamla teatern och Marité har precis varit, något som är en av höjdpunkterna inför studenten.

Publicerad

Två av årets alla studenter är Elias Granfors och Valter Johansson. Varken Elias eller Valter kommer ursprungligen från Östersund, utan det var gymnasiestudierna som förde dem hit. I år går de ut åk 3 på Dille Gård.
Anledningen till att jag flyttade hit från Sundsvall där jag kommer ifrån, var för att jag sökte efter möjligheten att kombinera mitt fritidsintresse, jakt, med naturvetenskapliga studier. Jag sökte efter alternativa skolor, och fick då upp ögonen för Dille. Att få göra något jag tycker är kul och inte enbart sitta i skolbänken kändes viktigt för mig. På så sätt hittade jag till Jakt- och viltvårdslinjen på Dille gård, säger Valter Johansson.

Elias instämmer:
Främsta anledningen till att jag började på Dille var för att jag ville göra något annat än enbart typiskt skolarbete. Efter att ha bott i Stockholm under hela mitt liv kände jag att jag ville komma iväg till något nytt och lugnare ställe under gymnasiet. Dille gård var en gymnasieskola jag hört talas om via mina släktingar som bor i Östersund. Så kändes det väldigt lämpligt och passande att flytta upp hit. Jag har gått linjen äventyrsturism, vilket har varit väldigt kul eftersom vi har fått göra otroligt mycket mer utöver de vanliga skolämnena. Toppturer, vandring, klättring och paddling är bara några av alla de aktiviteter vi fått utföra under vår skoltid, säger Elias Granfors.

Eftersom vi inte kommer härifrån så har vi bott på Dilles elevboende under dessa tre år. Det kommer kännas väldigt tråkigt och konstigt att lämna allt och alla, eftersom vi trots allt hängt ihop i näst intill tre år tillsammans. Eftersom det är en väldigt lite skola så har man lärt känna många. Vi har lyckats kommit varandra väldigt nära under denna tid, vilket varit något av det bästa. Framförallt i vår sits då vi flyttat långt hemifrån och inte kände några då vi började här. Det har det blivit en trygghet att vi väldigt snabbt kommit nära varandra. Det kommer bli en väldigt stor kontrast att flytta härifrån, vilket är något av det jobbigaste med att vi nu ska ta studenten. Att ha umgåtts med dessa människor och att vi bott här har blivit en bekvämlighet och rutin som man vant sig med.

Så det kommer kännas annor
lunda men även spännande att ge sig ut i arbetslivet nu framöver, berättar Elias och Valter.

Här om veckan hade vi mösspåtagning, och idag ska vi på balen, vilket känns väldigt kul. Det ska bli trevligt att umgås tillsammans med alla klasserna utanför skolan, och att dessutom få klä upp sig lite ska bli roligt. Senare närmare studentveckan kommer vi nog vara en del på Österäng tillsammans med alla andra studenter. Så vi har väldigt mycket roligt framför oss som har med studenten att göra. Det känns bra att få spendera så mycket tid som möjligt tillsammans nu innan alla skiljs åt, tycker Elias och Valter.

Efter studenten har Valter och Elias olika planer. Valter kommer att bege sig till Grönland för att arbeta i tre månader.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS