Stephen Jerand Kommunalrådet Stephen Jerand (KD).
Stephen Jerand Kommunalrådet Stephen Jerand (KD).

Stephen Jerand kommenterar Ebba Buschs utspel efter påskkravallerna

LÄNET (JT) Frågan från kristdemokraternas partiledare Ebba Busch om varför poliserna inte sköt skarpt vid upploppen under påskhelgen i flera städer i södra Sverige och hennes kritik av polisledningens hantering av situationen har fått många reaktioner.
– Jag tycker frågorna som Ebba Busch ställde är helt relevanta, säger Stephen Jerand (KD), kommunalråd i Östersund.

Publicerad

Stephen Jerand har varit polis i över 40 år och arbetat i Stockholm samt från mitten av 90-talet i Jämtland där han blev polischef. Numera är han kommunalråd i Östersund och JT frågade hur han ställer sig till sin partiledares utspel:
Jag tycker frågorna som Ebba Busch ställde är helt relevanta. Intervjun med henne, har vantolkats å det grövsta. Ebba Busch har inte sagt att polisen ska skjuta. I efterhand har det dessutom framkommit än mer hur polisen angreps på ett synnerligen brutalt sätt. Det har enligt min uppfattning, funnits legal rätt att skjuta. Men, det avgör den enskilde polisen som står inför ett angrepp eller hot, ingen annan! Det avlossades skott, om det var varningsskott eller verkanseld, är något som polisen torde komma fram till i sin internutredning. När den är offentlig, kan man ta debatten igen, svarar Stephen Jerand.

Ebba Buschs utspel har ju väckt starka reaktioner. Exempelvis har Polisförbundets ordförande Lena Nitz skrivit "Detta är ett oerhört uttalande. Att en svensk politiker närmast uppmanar svensk polis att skada ett hundratal personer genom att skjuta skarpt hör inte hemma i en rättsstat". Är det ett problem för kristdemokraterna att ha en partiledare som uttalar sig på ett sådant sätt?

Men, då kan inte Lena Nitz ha lyssnat på den intervju som Ebba Busch deltog i, den intervju SVT förvanskade. Det är en del som tydligen inte gjort sin hemläxa, dvs ta reda på fakta som uttalar sig. Jag har inget problem med Ebba Busch intervju, däremot har andra tydligen en egen agenda och fortsätter ha åsikter. Så, Lena Nitz får ha sin uppfattning, det respekterar jag, men jag delar den inte, avslutar Stephen Jerand.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
[email protected]

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS